Pensionsspar i enskild firma
Sök:

Pensionsspar i enskild firma

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Daniel

ställde för sedan frågan: Pensionsspar i enskild firma

Hej,

Jag driver enskild firma och eftersom det är avdragsgillt med pensionsspar i enskild firma undrar jag om någon har räknat på ifall det generellt är mer lönsamt att pensionsspara avdragsgillt i den enskilda firman i en pensionsförsäkring eller IPS (hos tex Avanza som inte verkar ta några avgifter utöver avkastningsskatten?), eller om det är mer lönsamt att spara privat i tex ett ISK med samma fondsammansättning, fast då med överskott som normalbeskattats (inte statlig skatt)?

Det generella rådet är ju att man ska försöka komma upp till pensionstaket för överskottet först (före statlig skatt), men är man redan där, och det går att skatteplanera med tex. periodiseringsfond för att slippa komma över statlig skatt, så är inte min fråga ifall man ska använda ett pensionsspar i enskild firma som ett sätt att minska överskottet, utan helt enkelt om man tjänar mer på att pensionsspara privat eller i firman givet avgifter osv.

Dvs. om man bortser från att man skall ha ett överskott som maximerar avsättning till allmän pension, är det då mer lönsamt med avdragsgillt pensionsspar i EF än att köra privat pensionsspar i ISK (med pengar som inte beskattats med statlig skatt)? Spontant känns det ju som det oftast är bättre att kunna utnyttja avdrag (mer pengar som jobbar direkt i pengamaskinen), men när det är sparande över lång tid kan det såklart finnas fler faktorer som spelar in så därför ställer jag frågan här där det garanterat finns många som har bättre koll på detta än jag.

Tack på förhand och tack för en jättebra podd, sida och frågeforum!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som enskild firma betalar du en egenavgift med det udda namnet Särskild löneskatt på ditt pensionssparande. Procentsatsen är 24.26. Den är avdragsgill, så med  30 procent marginalskatt hamnar du netto på cirka 17 procent. Denna kostnad har absolut ingen nytta av.

Du tappar dessutom ditt jobbskatteavdrag på de pensionssparade pengarna.

I min värld är ett pensionssparande under brytpunkten helt värdelöst för en enskild firma.

Är det ett efterlevandeskydd du vill åt, så är det billigare att handla upp en försäkring separat.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-14 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.