Pensionsspar SEB
Sök:

Pensionsspar SEB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linda Ohlsson

ställde för sedan frågan: Pensionsspar SEB

Hej, jag har SEB via jobbet sen 8 år tillbaka, har ca 20 år kvar av pensionen. Upptäckte att fonden jag haft (SEB Världen fond) har en skyhög avgift :(, vad händer om man byter nu då till en fond med runt 0,40% etc som du rekommenderar för resterande år som är kvar. Drar de av den höga avgiften när jag går i pension för 8 år då? Och sen ett lägre avdrag för resterande år jag jobbat, är inte kunnig alls inom pension :)
Vill allra helst spara tjänstepensionen i Avanza men tror inte min arbetsgivare går med på att byta för hela bolaget. Så sparar privat i avanza istället till pensionen.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Om du byter till andra fonder så kommer den ”nya” avgiften vara den som dras. En förvaltningsavgift dras nämligen lite varje dag. I  detta fall för fonden på SEB innebär det 1,25% / 365. Du betalar därmed bara förvaltningsavgiften under den period du har just den fonden. Så avgiften är för dig redan dragen, inget du behöver tänka på i efterhand.

För övrigt kan du via konsumenternas kolla om du har flytträtt på din pension! Vem vet, kanske går det att flytta till Avanza ändå?
https://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/om-flyttratt/flytta-kollektivavtalad-tjanstepension

Lycka till med pensionen!

Vänligen
Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-20 klockan 08:44 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.