Pensionsspara
Sök:

Pensionsspara

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingrid Gustafsson

ställde för sedan frågan: Pensionsspara

Hej !  Är 54 år. Får till mig en summa pengar snart. En del av denna vill jag spara tryggt till min pension. Det rör sig om ca 150 000 kr. Jag vill kunna få ut ett belopp varje månad . Ev. ett garantibelopp . Låga avgifter. Låg risk. Är ensamstående mamma med en son på 18 år som har en diagnos . Hur ska jag tänka ? Några förslag på sparande ? Fast anställning. Arbetar statligt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du får gör en liten räkneövning.

När går du i pension? 65 eller 70 tex?

den här tumregeln att placera 10% av kapitalet i aktier per år du kan låta pengarna vara tycker jag fungerar bäst om du planerar att ta ut hela summan vid ett tillfälle.

Går du i pension vid 65 och vill kunna använda pengarna som inkomst i 20 år kommer du bara använda 5% första året (1/20) och du har alltså en 30 år lång tidshorisont på den sista kronan. Mellan år 65-75 kommer du bara ha använt 50% av kapitalet osv.

Kan du låta pengarna vara i mellan 5-10 år (beroende på din riskbenägenhet) så kan du ha dem i aktier annars är sparkontot bättre.

På lång sikt är sparkontot mer riskfyllt än aktier.

Även om det är ovanligt så har det har funnits perioder på globala aktiemarknaden så långa som 14 år innan man har gjort vinst om man köpte för hela summan på toppen. Så är du extremt obekväm med risk och pengarna handlar om att du ska kunna sätta mat på bordet eller ej så kan du öka din säkerhetsmarginal ännu mer. Men mellan 5-10 år brukar vara rekommendationen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.



Den här artikeln publicerades 2020-07-15 klockan 09:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.