Pensionsspara eget Aktiebolag, ej tjänstepension
Sök:

Pensionsspara eget Aktiebolag, ej tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Pensionsspara eget Aktiebolag, ej tjänstepension

Hej!

Jag har en heltidsanställning och får via denna tjänstepension och tjänar 40500 kr/ månad.

Vid sidan av mitt jobb driver jag ett Aktiebolag där jag kommer ta ut högsta utdelning till 21,4 % skatt. Bolaget har gått bra så jag tänkte dessutom passa på att spara ordentligt till min pension, ca 100000. Hur gör jag det på bästa sätt skattemässigt?
Har idag pratat med Swedbank som rekommenderar ett fondkonto eller en kapitalförsäkring. Vilka är för- och nackdelarna? Är bägge avdragsgilla?
från Swedbank rekommenderar de pensionsfonden Transfer80 till en förvaltningsavgift av 0,85 %.

Jag kan inte ta ut lön i bolaget då min vanliga inkomst är såpass hög och det skulle göra att jag får skatta orimligt mycket.

Mvh Maria

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Maria,

Är du hundra procent ägare av bolaget eller ej?

Det finns väl två alternativ, antingen starta en KF i bolagets namn och bara spara pengarna där tills du vill ta ut dom(gäller bara om du är 100% ägare), den andra är att öppna en KF och göra om det till en ”direktpension”. Då skriver du ett typ av avtal mellan dig och bolaget att pengarna tillhör dig och inte längre är en del av bolaget.
Men kolla upp med någon som kan detta mer ingående om direktpension, t.ex så har Avanza personer som säkert kan hjälpa dig om du vill starta en KF där för detta ändamål!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-12 klockan 16:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.