Pensionsspara i nedgång
Sök:

Pensionsspara i nedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

Den här artikeln publicerades 2017-08-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Pensionsspara i nedgång

Ska sätta in 200 000 till pensionspar, och sedan månadsspara 1500, är 30 år. Tror börsen kommer gå nedåt ett par år nu. Hur ska jag bäst investera mina pengar då?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I ett mycket långt perspektiv, så är de röda siffrorna vi kommer att få se  en självklar del av börsen. Är man väldigt orolig över sina investeringar kan man ju alltid ha mindre andel aktiefonder i sin portfölj. Men en nedåtgående börs har ju den positiva egenskapen att det blir billigare att köpa.

Du behöver inte gå in med en klumpsumma. T ex kan du dela upp insättningarna så att du sätter in en större summa varje kvartal, t ex 50,000 kr och på så vis jämna ut kostnaderna. Och då börja med nybörjarportföljen där räntedelen är 40% och aktiefonder 60% (vilket du givetvis kan justera beroende hur stor risk du vill ta!).

Du behöver inte heller investera allt på börsen heller. Är du en väldigt försiktig person kan du ju lika gärna ha en större del på ett bankkonto med bra ränta (och insättningsgaranti) och ha en del pengar på börsen.

Jag kan bara tala för mig själv ; Sparar jag i 30 år så har jag de mesta i aktiefonder och runt 10-15% i räntefonder.

Om jag hade varit väldigt orolig hade jag gjort följande ;

150,000 kr hos en nischbank med insättningsgaranti och bra ränta (fria uttag).

50,000 kr på börsen + 1,500 kr månadsspar för att sedan utöka sparandet allteftersom jag blir ”modigare”.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-16 klockan 09:43 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.