Pensionsspara jämställt
Sök:

Pensionsspara jämställt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Pelle

Den här artikeln publicerades 2017-07-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Pensionsspara jämställt

Jag och min sambo ska börja pensionsspara och eftersom hon har gått ner i arbetstid för att ta hand om vårat gemensamma barn har vi bestämt att ha ett lite större privat sparande till henne, för att kompensera för att hon inte tjänar in lika mycket pension.

Frågan är.. hur räknar vi ut hur mycket mer vi ska spara till henne för att det ska motsvara tappet som blir när hon går ner i arbetstid?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Pelle,

Jag och min fru hade en lång diskussion om din fråga i veckans video/podd om frågor och svar på bloggen. Kolla gärna när det kommer om ett par dagar (söndag om jag hinner).

Men i korthet så skulle jag säga att räkna med att man sätter av 18 procent innan skatt till pension. Så då blir det mer eller mindre en räkneövning (om än en klurig sådan). Notera dock att man får pension under tiden man tar ut föräldrapenning.

Pensionsmyndigheten har några räknexempel här.

Jag skulle dock säga att det nästan är viktigare att se till att spara till pengamaskinen jämställt. Gör man det bra över många år kan det bli minst lika mycket pengar om inte mer än pensionen. :-)

Lycka till!

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-22 klockan 22:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.