Pensionsspara när man snart är pensionär
Sök:

Pensionsspara när man snart är pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Lisa

ställde för sedan frågan: Pensionsspara när man snart är pensionär

Min mamma kommer att gå i pension inom 5 år, och hon har just nu alla sina pengar placerade hos en finansiell rådgivare som har lagt alla hennes pengar i en fond (deras egen), som går ganska dåligt. En vän beskrev fonden som motsvarande att inte gå back (en småspararsajt utnämnde den till Sveriges största skitfond) , och förvaltningsavgiften är 1.56.

Jag tror att hon skulle tjäna på att använda sig av en fondrobot istället, med mycket låg riskprofil. När jag läser är det många som är i min ålder och sparar långsiktigt, men inte så mycket 60plussare som behöver ha pengarna placerade på något trevligt ställe men inte så länge.

Just nu ligger hennes pengar så att hon nästan skulle kunna ha dem på sparkonto istället, och min fråga är hur en person som är hyfsat nära pensionen borde tänka kring placering?

Är det någon idé att flytta dem för åren som är kvar, peta in dem på sparkonto eller bara låta det vara?

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Flytta dom till Lysa, det skulle jag gjort. Vem säger att hon inte fortsätter spara i många år framöver :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tror som G att Lysa kan vara ett alternativ. Mest för att det är enkelt. Prova annars denna portfölj:

  • 65% AMF Räntefond Mix
  • 35% Avanza Global eller LF Global Indexnära

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-11 klockan 20:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.