Pensionsspara på Avanza som egenföretagare med AB?
Sök:

Pensionsspara på Avanza som egenföretagare med AB?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emma

ställde för sedan frågan: Pensionsspara på Avanza som egenföretagare med AB?

Hej!

Jag är 28 år och har ett aktiebolag med endast mig själv som anställd och som jag själv administrerar. Jag är frilansande kulturarbetare och får därför periodvis mycket stora intäkter till företaget och periodvis inga alls. Detta balanserar jag med att ta ut en relativt låg lön från företaget varje månad. Jag vill dock planera långsiktigt och börja pensionsspara månadsvis men jag har varken kunskap eller tid att sätta mig in i det. Jag har startat ett konto hos Avanza men har ingen aning om vad jag ska investera i, särskilt som jag läst en del negativt om deras Avanza Auto.

Vad är egentligen skillnaden på att pensionsspara och att månadsspara långsiktigt? Vad ska jag investera i för att få en trygg och långsiktig avkastning med minsta möjliga egenadministration?

Tack för hjälpen!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Emma!

Först och främst är jag så glad att du tänker på det här! Jag har själv frilansat en del inom kultur och gått kulturutbildningar, vet att många i branschen tyvärr missar den här delen med pensionssparande.

Först kan jag länka till denna artikel med tips för pensionen.

Tips för en bättre pension

En sak att komma ihåg t.ex. är att om man tar ut en lägre lön i bolaget än man skulle kunna ha möjlighet att göra så innebär det att du får mindre inbetalningar till den allmänna pensionen. 18,5% av din inkomst sparas nämligen till den allmänna pensionen, så ju högre inkomst man har desto mer får du i pension.

När man är egenföretagare och därmed inte får tjänstepensionen inbetald av en arbetsgivare är det en faktor  att tänka på, då det blir en allt viktigare del av pensionen. Tipsar om denna text.
https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/vad-paverkar-din-pension/du-som-ar-foretagare.

Eftersom du är ung och har många år till pensionen skulle Globala Barnportföljen vara ett bra alternativ till pensionssparandet. Om den kan du läsa i denna artikel, varför den passar och vilka fonder man väljer till den.

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Att pensionsspara och månadsspara långsiktigt kan vara samma sak, det beror på vad man sparar till. Pensionen är ju minst sagt långsiktig, så många sparar till pensionen när de sparar långsiktigt. Det kan även vara olika saker, jag  är 22 år gammal och om jag vill flytta utomlands när jag är 40 så är det ett långsiktigt sparande, även om det inte är till pensionen.

Om du inte läst bloggens introduktionsinlägg så kan man lära sig mycket om investeringar, känns det som mycket att läsa kan man kolla youtubeklippet eller lyssna på poddvarianten istället. När du väl gjort det så är tanken att du inte ska behöva lägga tid på det mer.

Tjäna pengar, spara pengar och bli rik | Tips som faktiskt fungerar

Hälsningar
Elin

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-05 klockan 13:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.