Pensionsspara som student?
Sök:

Pensionsspara som student?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Studenten

ställde för sedan frågan: Pensionsspara som student?

Hej, jag är en student i 20års åldern med sparkapital på cirka 300 000:- varav 250 000:- i fonder/ aktier.

Det jag undrar är om det är klokt att börja pensionsspara redan nu? (Ska plugga 5år till civilingenjör och kommer få en låg prensionsgrundande inkomst under dessa åren). Tänkte kompensera detta genom att börja ett litet pensionssparande.

*Inkomsten är CSN (11000:-/mån), och extrajobb/ sommarjobb 6000:-/mån = 17000:-

*Utgifter är runt 6000:- / mån (hyra,mat m.m.)

Vad anser ni om belopp och månadssparande till pensionen?

samt vad ska jag spara i?

Min idé är att sätta över 20 000:- över några månader i fonden Avanza Emerging markets som investerar mycket i Asien och utvecklingsmarknader. Något som jag tror kommer generar en bra avkastning under de kommande årtiondena.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ju tidigare du börjar desto mindre behöver du sätta undan för din framtida pension, så ja, har du utrymme att spara lite redan nu så gör det. Du behöver ju inte pressa dig fullt ut, men kan du avsätta upp mot 1000-2000kr /mån så har du en bra start. Du kan ju dock börja tänka på om du vill lägga undan pengar för en eventuell kontantinsats, bra att börja tidigt här också.

Avanza Emerging Markets är en bra fond, men menar du att du endast tänker spara i denna? Jag tycker inte att du ska köra på denna om du inte har diversifierat dina investeringar globalt först. Emerging Markets har en hög risk som bör användas mer som en ”krydda”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tänkte spara 50% i emerging markets och 50% i fonden Spiltan investmentbolag. Förstår att risken är hög men det är över 40år tills jag ska använda pengarna. Tänker att tiden minskar risken.

  Sparar 3500:- av CSN lånet i månaden och tänker lägga in pengarna i en eventuell bostadsrätt i framtiden. Målet är att ha motsvarande lånet (500 000:-) i slutet av utbildningen och använde det till en bostad p.g.a. den låga räntan.

  Men känner att jag kan avvara 20 000:- till pensionssparande och sedan lägga in ett månadsspar på 100-200:- (lite på hobbynivå). Samt för att utnyttja tidsaspekten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Studenten
 2. Vit pil

  Hur kommer det sig att du vill helt skippa Globalfonder?
  Inget som är bevisat att just emerging markets kommer att överprestera resterande marknader framöver, du känner inte att en exponering mot hela världen är något att sträva mot?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du har 250000 i fonder och sparar 2000kr/mån tills du går i pension om 40 år så kan du ha 12 miljoner fondkontot.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fast skiljer på ”kontantinnsats (ISK)” och ”pensions (ISK)”. Ser ingen mening med att pensionsspara så mycket. Men det är ju en kul att leka med tanken.
  Kanske skriver lite oklart men tänkt sätta över (20000:- över flera månader istället för en klumpsumma för att sedan spara 100-200:-/mån till pensionen) lite som en grej man glömmer bort och inser när man blir gammal.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Studenten

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-21 klockan 18:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.