Pensionsspara till sambon
Sök:

Pensionsspara till sambon

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anders

ställde för sedan frågan: Pensionsspara till sambon

Hej,

Jag funderar på att börja hjälpa min sambo med pensionssparandet. Hon tjänar inte alls lika bra som jag och har inte något fast arbete som det är nu. Hur gör jag det isf? Öppnar jag en kaptialförsäkring med henne som förmånstagare (så som jag gjort med min dotter) eller gör jag på något annat sätt? Har tänkt mig att spara en summa varje månad.

Vi har varit tillsammans i många år och planen i livet är ju att vi ska gifta oss och leva lyckliga framöver.
Men om det nu inte skulle bli så hur gör jag för att pensionssparandet ändå ska vara hennes vid en eventuell separation? Vid en eventuell separation så kommer jag sluta månadsspara i hennes sparande och hon får innehavet i den och får då välja om hon vill fortsätta sparandet eller inte.

Detta kan kanske tyckas vara en dum sak att göra, men jag älskar ju min sambo (hon är ju även min dotters mamma) och jag skulle vilja hjälpa henne att få lite extra pengar då hon går i pension.

Tacksam för svar
Anders

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det var en väldigt fin och förnuftig omtanke!

Har själv landat i att teckna de skydd som går att välja i premiepension (efterlevandeskydd) och tjänstepension (återbetalningsskydd och familjeskydd). Jämfört med exempelvis livförsäkring var dessa mer prisvärda. I synnerhet familjeskyddet minns jag som överraskande ”billigt” när jag jämförde.

Värt att notera är dock att det är villkorat så vid en ev. separation slutar de gälla.

Ytterligare ett alternativ kan vara att föra över premiepensionsrätter:

https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/sa-fungerar-pensionen/overforing-av-premiepensionsratt

Lycka till och hoppas du hittar en bra lösning!

mvh

Mikael

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Anders!

Fin tanke!

Du skulle kunna öppna en kapitalförsäkring som du säger, men enklast borde väl vara att öppna ett konto i hennes namn som du för över till och har lagt upp en sparande där?

Eftersom det inte är något barn vi pratar om som kanske sätter sprätt på pengarna, så borde det inte vara något problem. Du har även bestämt dig för att pengarna ska bli hennes oavsett vad som händer, då känns det inte så dumt att ge henne dessa direkt.

Kan säkert ha missa något du bör tänka på, men känns som att ISK i hennes namn passar bra här?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-04 klockan 21:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.