Pensionsspara under en längre tid.
Sök:

Pensionsspara under en längre tid.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrika Eriksson

Den här artikeln publicerades 2017-10-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Pensionsspara under en längre tid.

Hur aktiv bör jag vara vid pensionsspara om det är 30 år kvar. Jag har i dag ett sparande för tjänstepensioner i två fonder SPP AKTIEFOND SVERIGE A, SPP GENERATION 70-TAL INC som har en skaplig ökning. Fonderna har jag inte ändrat sedan fem år tillbaka. Förlorar jag pengar på att inte engagera mig aktivt och byta?

Mvh Ulrika

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

De fonder du har är inte dåliga eller så dyra, även om jag normalt inte tycker om s.k. ”generationsfonder”.

SPP har en del fonder som faktiskt är prisvärda!

Du kommer alltså bara åt SPP’s aktiefonder via din tjänstepension?

Hur ser fördelningen ut för dessa två fonder procentuellt?

I dagsläget har SPP’s generationsfond ca 28-29% investerade i Sverige och resten för övriga världen. SPP Sverigefond investerar 100% i Sverige, så jag misstänker att du har en rätt stor övervikt i den svenska börsen som globalt sett är en mycket liten börs (om än med god utveckling).

Eftersom du har en mycket lång sparhorisont, och stora andelar ränte/obligationsfonder inte gör någon nytta här, skulle jag titta på möjligheten att byta ut SPP Generationsfond som kommer att tyngas med räntefonder ju längre in på spartiden du är.

Man kan tänka sig att istället komponera följande portfölj som är baserad på den Globala Barnportföljen som rekommenderas här på bloggen.

Om du bara kan välja SPP’s egna fonder :

SPP Aktiefond Global : 60%

SPP Aktiefond Sverige : 30%

SPP penningmarknadsfond : 5%

SPP obligationsfond :  5%

(en tillväxtmarknadsfond rekommenderas också i den Globala Barnportföljen. men tyvärr är SPP’s tillväxtmarknadsfond rätt dyr, uppemot nästan dubbelt så dyr som Länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära som normalt rekommenderas, samt att SPP’s fond inte har någon historik att tala om)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-02 klockan 18:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.