Pensionssparande 52 år
Sök:

Pensionssparande 52 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Peter

ställde för sedan frågan: Pensionssparande 52 år

Hej!

Jag är 52 år och har inte sparat något privat till pensionen. Jag tänkte nu börja spara 2000 kr i månaden fram till att jag går i pension vid 65-67 år. Förhoppningsvis kommer jag att spara mer längre fram men vi räknar med 2000 kr i månaden nu. Efter att ha läst här på sidan funderar jag på följande upplägg:

 • LF Global indexnära 30%
 • SPP aktiefond global 30%
 • Spiltan aktiefond investmentbolag 10%
 • LF tillväxtmarknad indexnära 10%
 • Spiltan räntefond sverige 10%
 • Swedbank robur penningmarknadfond 5%
 • AMF räntefond lång 5%

Vad tror ni om det? Hade ni gjort något annorlunda? Jag tänker att 20% räntefonder är lagomt med tanke på min ålder/tidshorisont?

En till fråga. Om vi säger att jag har 15 år kvar till pension nu så kommer jag ju efter 5-10 år behöva justera andelarna då tidshorisonten förändras? Hur gör man det rent praktiskt? Fördelar man om det innehav man har genom att köpa/sälja, eller ändrar man bara de kommande insättningarna?

Tacksam för svar!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag tycker det ser bra ut och har inga direkt kommentarer. När man pratar tidshorisonter så är det från varje givet ögonblick. Jag skulle nog balansera om på årsbasis och öka ränte-delen något för varje år. En bra tumregel brukar vara ca 10 procent aktieexponering per år man kan låta pengarna arbeta i fred.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag har en fråga runt balansering. I nybörjarportföljen så säger man 1% minskad aktieexponering per år och här är tumregeln 10% per år.
  Har det att göra med pension har nybörjarportföljen kortare spar horisont?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tjena
 2. Vit pil

  Det låter konstigt med 1 procent per år. Har du länk till var jag har skrivit det? Tumregeln är 10 procent aktieexponering per år man kan låta pengarna arbeta i fred.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Jag var otydlig i min fråga. När det gäller nybörjarportföljen står det:
  ”Det gör man genom att ha en lika stor andel ränte- och obligationsfonder som man är år gammal. Det vill säga att om jag är 36 år gammal, så byter jag 40 procent till 36 procent istället. Är jag 65 år då tar jag 65 procent ränte- och obligationsfonder och så vidare.”

  Nybörjarportföljen har ju en sparhorizont på >5 år, men du pratar ändå om riksexponering utifrån ålder. Min fråga är egentligen hur man förhålla sig till fördelningen när sparhorizonten blir kortare än 5 år?

  Jag börjar vara i läget att jag nog ska växla över pengarna till barnen på mellan 3 och 5 år.
  (Ursäkta att frågan hamnade under pension!)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tjena

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-01-26 klockan 11:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂