Pensionssparande
Sök:

Pensionssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Felicia Gustafsson

ställde för sedan frågan: Pensionssparande

Hej!

 

Har kollat på mina av inläggen här och läst många av era klocka frågor och svar.

Bakgrundsinfo: Jag har en buffert jag är nöjd med på sparkontot och vill börja nu med ett eget sparande på dels längre sikt, men även ett ytterligare sparande till pensionen. Jag är 30 år nu, så minst 30 år till pension.

Jag lite konfunderad gällande vad som är bäst vid pensionssparande. Jag har både läst att det är mest fördelaktigt att spara i ISK och i exempelvis Globala barnportfäljen eller Avanza global eller LF Global index.

Sen läste jag också att det kanske är mer fördelaktigt att ha en KF med utländska fonder (då man kan få tillbaka skatt på den vinsten (rätta mig om jag har fattat fel)). Är det bäst att lägga hela sparandet (till pensionen) i någon av dessa val (ISK vs KF) eller dela upp?

 

mvh

Felicia

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

KF får du källskatter tillbaka när du har utländska aktier t.ex. utdelningar  ej utländska fonder!   Det är KF bolag som bestämmer hur länge du får vänta källskatter tillbaka.

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Felicia!

Som MLT skrev så är det källskatten på utdelningar som det handlar om, olika försäkringsbolag är olika snabba på att betala tillbaka denna skatten som vi egentligen inte ska betala.

Men om du ska köra på fonder så spelar det ingen roll vad du väljer eftersom du ändå inte får några utdelningar, isåfall hade jag valt ISK. Däremot ska du ha några utländska aktier som ger utdelning så bör dessa ligga i en KF.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-17 klockan 18:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.