Pensionssparande i eget aktiebolag.
Sök:

Pensionssparande i eget aktiebolag.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Alexander

ställde för sedan frågan: Pensionssparande i eget aktiebolag.

Hej, jag har tidigare i år startat ett eget aktiebolag där jag arbetar som konsult. Jag är 29 år och tar ut en lön precis under gränserna för högre marginalskatt och det finns utrymme för högre lön. Det är oklart hur länge jag kommer ha kvar mitt aktiebolag och kan inte förutsätta att jag har  kvar mitt AB när jag går i pension.

Jag har sedan tidigare ett privat fondsparande men skulle även vilja börja med ett dedikerat pensionssparande och jag har inte riktigt klart för mig vad som är mest lönsamt. Teckna egen tjänstepension, pensionsförsäkring eller pensionskonto? Finns andra alternativ?

Ska tilläggas att utdelningsutrymmet är avsedd för kontantinsats längre fram.

Hur hade ni tänkt?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej !

Jag har köpt pensionsförsäkringar för 30% av mitt löneuttag varje år (dras inte från lönen utan är friska pengar från mitt AB). Jag valde försäkringar som hade efterlevande skydd, och även betalning av pensionsförsäkringen vid sjukpension och det har jag glädje av i dag då jag blev sjukpensionär för några år sedan Du behöver inte ha kvar  ditt AB till pensionen, utan pensionsavsättningen blir som att den är privat ägd.Jag skulle fundera om jag skulle ta ut aktieutdelningen varje år och investera den på ett bra sätt eller låta pengarna växa i AB.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här är mina personliga synpunkter.

Personligen tycker jag nog att man inte skall blanda ihop sjukförsäkring och efterlevandeskydd med pensionen. Försäkringsbolagen har en enorm förmåga att ta ohemult bra betalt för sin paketlösning. Försök i stället att handla upp tjänsterna var för sig.

Har du en partner så kanske hen kan fixa en Gruppliv till en billig penning. Om inte är det bara att bita i det sura äpplet och teckna en ett skydd. Detta har du i och för sig förhoppningsvis redan gjort.

Behöver du kapital i aktiebolaget så kan du vänta med att teckna en större  pensionsförsäkring. Bolaget betalar särskild löneskatt 24,26% på din avsättning och det beloppet har varken du eller bolaget någon som helst nytta av! Under mitt yrkesverksamma liv rekommenderade jag dock alltid en fåmansföretagare att teckna en pensionsförsäkring på 4,5% av sin lön. Det motsvarar den avsättning Unionens medlemmar får till sin framtida tjänstepension.

Driver du däremot ett konsultbolag eller liknande, där kapitalbehovet är lågt så kan däremot en full avsättning till pension vara ett alternativ.

Tag gärna in ett par olika förslag på lösningar. Är du exempelvis kund i Swedbank, men har företagsförsäkringen i Länsförsäkringar så be om ett förslag från båda.  Som jag skrev ovan: De pensionslösningar som presenteras brukar ha höga avgifter. Det bästa vara att kapitalplaceringen sker i fonder med låga avgifter och sjuk- och efterlevandeskydd betalas separat. De traditionella  lösningarna skall du undvika i görligaste mån.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag undrar ungefär samma sak som du, Alexander, så jag är väldigt nyfiken på svaren.

Dessutom har jag en angränsande fråga. Precis som Alexander är jag anställd i mitt eget AB som går med vinst. Är det någon fördel skattemässigt med att pensionsspara i direktpension jämfört med att bara spara pengarna i ett KF i företagets namn? Alltså blir det billigare att ha ett sparande i direktpension?  De andra för- och nackdelarna är inte relevanta just nu.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-16 klockan 09:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.