Pensionssparande ihop?
Sök:

Pensionssparande ihop?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elin

ställde för sedan frågan: Pensionssparande ihop?

Hej Jan och alla ni andra kloka människor!

En tanke slog mig imorse när jag var på väg att släppa ut vår gårds hästar kl 05.45. Varför sparar inte jag och min man till vår pension tillsammans på ett gemensamt ISK-konto? Alltså den privata delen, den där översta lilla tårtbiten i den så väl kända pyramiden. ;) Jag har ju lärt mig vid det här laget att ju mer pengar som kan jobba tillsammans, desto bättre växer dem.

Vi är lika gamla, jag och min man och vi kommer därmed att gå i pension vid ungefär samma tid. Vi har gemensam ekonomi vad gäller utgifter och är väldigt öppna mot varandra när det gäller pengar.

Så, vad tycker ni? Är det en bra idé? Visst finns det en del juridiska aspekter, men jag tänker att de alltid går att lösa på något sätt.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det spelar ingen roll om ni har konton ihop eller enskilt. Se exemplet på om ni båda sparar lika mycket varje månad.

 • 1000 kr/månad – 8% per år i 5 år -> 76 031 kr => *2 konton = 152 062 kr (skilda konton)
 • 2000 kr/månad – 8% per år i 5 år -> 152 062 kr => *1 konton = 152 062 kr (gemensamt konto)

skilda konton gör allt simplare vid möjliga separationer i förhållanden.

https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Daniel!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-23 klockan 08:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.