Pensionssparande sen 60-talist
Sök:

Pensionssparande sen 60-talist

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Malin Engdahl

ställde för sedan frågan: Pensionssparande sen 60-talist

Hej! Jag är sen 60-talist och undrar hur jag kan göra på bästa sätt när det gäller mitt pensionssparande. Jag har sparat i Swedbank Transfer 80 i många år och det har gått ganska bra. Var dock på banken för två veckor sedan och de rekommenderade att jag skulle flytta över allt i Transfer 70 så jag gjorde det. För första gången på många år har jag i detta förlorat 4000 kr och förstår inte om det är pga det allmänna skakiga i omvärlden eller om det är en följd av fondändringen som gjordes på banken? Finns det något sätt att trygga det kapital jag har innan det går ner mer, och finns det andra och kanske bättre sätt att spara pensionen för en sen 60-talist?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Malin!

Konstig rekommendation av banken att ändra din ”tidshorisont” på pensionssparandet?
Som jag har uppfattat Transfer fonderna så är dom tidsbaserade för att justera risken till pensionen.

Iaf så jag har uppfattat dom fonderna.

Frågan är hur lång tid det är till pension för dig?
Det är de som egentligen bestämmer hur hög risk du kan ta med kapitalet, börsen kommer att röra sig upp och ned men historiskt har den alltid gått uppåt på lång sikt, det är den utvecklingen man är ute efter!

Läs gärna artikeln om ”Globala Barnportföljen”, har du över 10 år kvar till pensionen så tycker iaf jag att det är bra att investera enligt denna.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Du kan läsa om fonderna på Morningstar.se och även jämföra fonderna där. Vad jag kan se så rör sig dessa båda fonder ganska lika. Så på ett par veckor tror jag inte att det har gjort någon större skillnad om du bytt eller inte bytt.
  Men på lite längre sikt, cirka fem år, så ser det ut att vara en viss skillnad.
  Jag tycker du ska kolla upp hur mycket aktier det är i fonderna och hur nedtrappningen av aktieandelen sker.
  Vilken fond som passar dig bäst beror på bl.a. när du ska gå i pension och även din ekonomi i stort och din pension i övrigt. Be att banken förklarar detaljerna kring detta.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Jönsson
 2. Vit pil

  Tack för all respons och tips på mina frågor! Jag har ca 14-16 år kvar innan jag går i pension, vilket, om jag förstått rätt, kan vara nog så lång tid att våga sig på lite högre risk åtminstone på delar av kapitalet. Svårt att förstå allt som nybörjare men ska sätta mig in i Globala Barnportföljen och ta reda på hur jag gör för att placera och spara i den, även kontakta Avanza och/eller Lysa (fondrobotar låter som en god idé). Ska även be banken förklara mer i detalj. Intressant att jämföra fonderna, för har också lagt märke till att de skiljer sig på längre sikt (inget jag visste när jag satt på banken men hade uppskattat om banktjänstemannen gjort mig uppmärksam på detta).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Malin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du är född på 60-talet hur kommer det sig att du har haft Transfer 80 i många år? Och Transfer 70 är avsedd till dem de som är födda på 70-talet och ska gå i pension under 2035-2044. – Antar att din bankman tycker att du ska ha lite högre risk än generationsfonderna är avsedda för.

Annars kan jag hålla med dig att Transfer fonder har gått ”ganska bra” när man tar hänsyn till att risknivån blir lägre ju närmare pensionsåldern närmar sig. Det kan vara bekvämt, men när det gäller mitt eget sparande vill jag välja de bästa fonderna och bestämma risknivån och sparhorisonten själv.

Under de senaste dygnen dök börsen några procent (pga Trumps twittrande) så det var inte bara din nya fond som gick lite ner. Du verkar också ha missat att under det sista kvartalet förra året dök din gamla fond nog betydligt mer än så.

Visst kan man ”trygga” sitt kapital genom att sälja eller byta en del av sitt fondinnehav när börsen går ner, men det är dumt att sälja sina när börsen gått ner. Det enda som är säkert är att då förlorar man pengar. Börsen går hela tiden upp och ner och egentligen är det inte något som man behöver bry sig om. Solen går ju också upp och ner. Skillnaden är att med tiden går börsen mer upp än ner. I de flesta fall tryggar man sitt sparande tillräckligt bra genom att välja en lämplig andel räntor och aktier utifrån spartiden.

Det kan säkert finnas några lite bättre alternativ till att spara till pensionen om du vill ta över kontrollen av ditt sparande och tycker det är värt besväret. Det första steget är att öppna ett ISK på Avanza eller Nordnet, men det finns bra och billiga fonder att välja emellan också på Swedbank i fall du av nån anledning inte vill flytta över ditt sparande till en annan bank. En liten nackdel är att då måste du ändra själv andelen räntor och aktier när sparhorisonten ändras samt ombalansera innehaven årligen – vilket i sig är inte svårt och behöver inte ta mer än några minuter årligen. Fondroboten Lysa kan också vara ett alternativ; du får bra fonder och ombalanseringen sköts automatiskt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-08 klockan 14:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.