Plocka ut pengar tidigare från tjänstepension
Sök:

Plocka ut pengar tidigare från tjänstepension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jw

Den här artikeln publicerades 2017-04-16 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Plocka ut pengar tidigare från tjänstepension

Hejsan! Lite undrande över strategin att sälja fonder för tjänstepensionen som jag skall börja ta ut om 5 år. Kontot kommer ju att leva 15 år f.o.m nu. Riskminimering det förstår jag men iallafall. Räknar med att ta ut 10 000/mån under 10 år enligt dagens prognos. Jag har istället sedan några år bundit 5000/månad i 2 år varje månad och låtit detta rulla. Således om börsen brakar ihop kan jag återinvesteras i en ”billigare” börs (ISK) och sitta lugnt i båten iaf 2 år. Är detta en klok strategi?

Mvh jw

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag hänger inte riktigt med på frågan. Du plockar ut 10 000 kr per månad om 5 år från en tjänstepension för att kunna placera pengarna privat. Tjänstepensionen är i alla fall bundern i 10 år, dvs fram till om 15 år.

Jag skulle säga att det är svårt att säga något med så här lite info. Det handlar ju lite att titta på skatteeffekterna så att du inte betalar en mängd skatt i onödan. Jag vet inte heller reglerna för tjänstepensionen om du kan låta pengarna ligga kvar där eller ej. Men många gånger så tror jag att man behöver titta på sin portfölj utifrån ett helhetsperspektiv.

 • Skulle beslutet förändras om du satte ihop alla tillgångar i en enda ”fiktiv portfölj”?

Att sedan spekulera i en billigare börs, det tror jag personligen är svårt. Undersöknignar visar att försök att tajma marknaden i genomsnitt kostar 1,1 procent per år i avkastning.

Däremot tror jag alltid på att ha pengar tillgängligt och inte låst. Så utifrån det perspektivet kan det ju vara klokt att ta ut pengarna. Men inte till vilket pris som helst.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad jag menar är att istället för i nuläget sälja mina aktiefonder /hedgefonder och köpa räntefonder som på sin höjd ger en utdelning på någon procent (lågrisk) kan aktiefonderna ligga kvar och förhoppningsvis öka mer i värde. Om börsen går ner 30% från ett högre värde om 5 år eller när som kan jag ju leva på de 5000 som löses ut av bundna spakontona varje månad i 2 år. Hälften av de 10000 nuläge, (7000 om börsen har fallit med 30% ) som tjänstepension ger återinvesteras i ISK. Under de år jag har tänkt så här (sedan 2013) har värdet på tjänstepensionen ökat med 35%. Jag kan således leva med att börsen tappar ett par år . Kan alltså sitta lugnt i båten och invänta återhämtingen (pengarna ligger ju kvar på ungefär samma fonder men byter konto, då skattade och klara). Har TP på avanza och säljer de fonder jag önskar inför varje uttag. Spar brett mest i billiga global, norden och europafonder).
  Faller börsen 60% och krisen blir beständig då får väl alla det jobbigt.
  Feltänk någonstans?

  mvhjw

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jw
 2. Vit pil

  Spontant tror jag inte det. Men kolla med en pensionsspecialist för säkerhets skull. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-16 klockan 13:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂