Pensionstänk
Sök:

Pensionstänk

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Katrin

ställde för sedan frågan: Pensionstänk

Vi är ett par i mitten av de 50, så vi har runt 10 år kvar till pensionen. Vi bor i en betald villa som är värd strax under två miljoner. Inga andra lån. Med vår gemensamma inkomst kan vi spara mellan 10-15000/mån. Vårt sparkonto har ca 1 miljon som vi delvis sparat ihop delvis ärvt. Vi har dock inget pensionssparande då vi valt att amortera i stället. Nu vet vi inte hur vi smartast ska förvalta våra pengar som också kommer att växa några hundra tusen till innan vi går i pension. Ska vi bara ha dem på ett bankkonto och sen ta av dem och kanske gå lite tidigare i pension, eller ska vi ta en risk med dem på börsen och kanske förlora dem? Har funderat på att köpa en fastighet och hyra ut men det ger ju inte mer än runt 3% i vinst.

Lite villrådiga!

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Katrin!

Låter som att ni har goda förutsättningar för ett riktigt hälsosamt sparande. Att ha allt på sparkonto ger inte särskilt mycket, även om man självfallet bör ha en buffert där för oförutsedda utgifter.

Då ni ändå har ca 10 år kvar till pensionen kan sparande i en portfölj vara ett alternativ. Det låter som att ni vill ta lägre risk, kanske kan då RikaTillsammansportföljen vara något för er. Detta är ”kraven” för att den ska passa er, hur låter det?

  • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
  • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
  • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
  • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.

   Uppbyggnaden av den är som följande:
   25% Aktiefonder
   25% Guld och silver
   25% Korta räntefonder
   25% Långa räntefonder.

   Ni kan läsa mer om den här. https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

   Ett annat alternativ är nybörjarportföljen!

  • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
  • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
  • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång

   Uppbyggnad av denna portfölj är
   40% globalfonder
   10% Sverigefonder
   10% Tillväxt- och asienfonder
   20% Korta räntefonder
   20% Långa obligationsfonder

    Läs mer här och få tips på konkret uppbyggnad:

 

 

    Finns mycket läsning i länkarna om de olika portföljerna, så se över och jämför. Ni vet bäst vad som passar just er, det ska ju även kännas lugnt och bra.

 

    Vänligen

 

  • Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-04-19 klockan 15:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.