Periodiseringsfond Aktiebolag
Sök:

Periodiseringsfond Aktiebolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av David

ställde för sedan frågan: Periodiseringsfond Aktiebolag

Hej,

Tack för en mycket bra blogg!

Jag har kanske en snåldum fråga angående periodiseringsfonder i aktiebolag. Mitt bolag går idag väldigt bra och har stadigt inkommande kapital. Min redovisningsbyrå är inget vidare att rådgiva mig (min bästa kompis som driver den så kan inte byta..), men jag funderar på ändå att i år välja att skjuta upp en del av vinsten i periodiseringsfonder,  då man kan göra med 1/4-del av vinsten.

Låt säga att jag därmed lösgör 100.000kr att investera i börsen och att jag sätter dem 50/50 i följande:

Spiltan Högräntefond
Carnegie Corporate Fund

Historiskt så har de båda fonderna överavkastat statslåneräntan sett över en sexårsperiod. Statslåneräntan är ju den ränta som jag måste betala i skatt för att skjuta upp skatten i en periodiseringsfond. Jag är väl medveten om att de kan sjunka nu när räntan stiger, men tror på sex års sikt (så länge man får skjuta upp) att de slår statslåneräntan.

Som jag ser som positivt med mitt upplägg:

  • Börjar firman gå sämre kan jag ju skatteutjämna
  • Hygglig chans att tjäna några kronor
  • Om bolagsskatten sjunker så tjänar jag sänkningen ifall jag löser fonderna då

Negativt:

  • Om bolagsskatten höjs och jag därmed vill lösa periodiseringsfonden så gör jag ju en förlust ifall fonderna står på minus då
  • Om bolaget går så dåligt att jag behöver kapitalet (inte troligt!) och fonderna står på minus så gör jag en förlust
  • Jag måste betala ränta på mellan 1,37->det nu räntan stiger till för kommande år

Har jag missat något i min tankegång? Jagar jag småpengar sett till eventuell risk?

Skulle tokuppskatta någon slags input.

Mvh David

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Verkar  väl som om det blir en mindre bra affär med tanke på detta. I bästa fall ett nollsummespel

 

https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/02/16/hogre-risk-i-foretagsobligationsfonder.plc.html

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker din kompis ger dig ett riktigt råd. Periodiseringsfonder är ju tänkt som ”krockkudde” för de bolag som har stora resultatvariationer  mellan åren. Risken med ditt upplägg är att du tappar fokus på kärnverksamheten. Har du ett framgångsrikt företag skall väl all kraft ägnas åt att utveckla företaget.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-02-15 klockan 09:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.