Permanent portfolio i olika valutor
Sök:

Permanent portfolio i olika valutor

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oksannah

ställde för sedan frågan: Permanent portfolio i olika valutor

Jag vet inte var jag kommer bo i framtiden och har därför gjort mina investeringar i olika valutor. Men är det rimligt att till exempel ha aktier i USD, ett hus i Eurozonen, långa räntefonder i SEK, och cash i GBP? Borde man inte skaffa separata permanenta portfolios istället, en för varje valuta?

Bonusfråga: kan man ersätta statsobligationer med företagsobligationer?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Det låter lite väl krångligt med flera RT portföljer. Att hantera en tycker jag räcker gott och väl :)

Långa räntorna i Jans förslag är i både USD och EUR. Kanske du kan addera lite SEK obligationer men orsaken att Jan inte gjort det är att det inte finns så långa obligationer i Sverige. Det är egentligen inte rätt utifrån teorin med RT portföljen att ha kortare obligationer.

Guld är guld och det är den enda egentliga pengar som överlevt över tid.

Aktie delen är väldiversifierad redan med globala fonder i allehanda valutor.

Korta räntedelen i Jans modell portfölj ligger kontant i SEK efter senaste uppdateringen eftersom det ändå är risker med räntefonder (ex Spiltan räntefond som handelsstoppades i mars). Här kanske du kan välja att sätta en del av de kontanterna i andra valutor via tex ett Nordnet valutakonto. GBP vet jag inte om det är så bra, USD och EUR borde räcka tillsammans med SEK.

Själv kör jag på modellportföljen enl Jans förslag rakt av.

Nej, företagsobligationer kan inte ersätta statsobligationer. Det är lite som att byta ut oxfilé mot varmkorv. Inte samma kvalite. Du kan ju såklart göra det men då ökar du risken i din RT portfölj.

Lycka till!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-16 klockan 09:32 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.