Placera 1 miljon
Sök:

Placera 1 miljon

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Rådvill

ställde för sedan frågan: Placera 1 miljon

Hej , tack för en lärorik blog.

jag har  1 miljon kronor som jag vill ta hand om på bästa sätt. Jag vill inom några år köpa bostad och ha en buffert och ett långtidspar. Jag lever själv och har bil och inget högavlönat jobb så vill inte gambla för mycket . Ca 25 år kvar till pension.har varit sjukskriven tidigare o gamla bufferten är borta. Vet inte riktigt hur jag ska göra.

tänker 50 000kr i buffert på sparkonto med IG o ränta. Funderar på att ha kvar ett konto med kanske 20 000 för större utgifter som kommer el kanske som semesterpengar etc som en bonus till lönen om det skulle behövas utan att ta från stora bufferten.

sen har jag funderat på en 60/40 placering som mellanhink och en passiv hink 90/10 antagligen lysa på dessa. Men hur ska jag tänka med pengar till boende? Var ska jag placera dom? Och hur mycket ska jag lägga i hinkarna och hur ska jag sen fortsätta spara i hinkarna? Procentuellt?Ska jag lägga in pengarna direkt el lite i taget?

tycker detta är svårt och är tacksam för hjälp hur jag förvaltar dessa pengar på bästa sätt.

 

 

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

 • Tycker du tänker helt rätt med bufferten, ser bra ut!
 • Boende blir ett målspar, beroende på tidshorisonten tills du ska köpa boendet men du säger några år och du tycker jag att sparkonto med insättningsgaranti känns mest rimligt.
 • Enligt Fyra Hinkar Strategin så ska du först spara färdigt i mellanrisk innan du går vidare till passiva, detta för att få en stabil ekonomi. Du kan använda Jans uträkning under ”Fyra-Hinkar-Strategin” för att få reda på hur stor din Mellanrisk bör vara!
  Däremot så behöver du verkligen inte följa detta slaviskt, jag själv sparar 50/50 i mellanrisk och passiva samtidigt.
 • Jan har en artikel som du hittar här där han går igenom sina tankar och lite statistik på om du ska föra in allt på en gång eller inte.
  Jag förespråkar däremot att du för in det över ett år iaf, då får du känna på börsen hur den fungerar så att du inte går in med allt och blir skrämd. Det kan svänga mycket ibland!

Hoppas detta svarade lite på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för att du tog dig tid att svara, det uppskattar jag verkligen. Nu känner jag mig klokare, stort tack!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Rådvill

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-15 klockan 15:16 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.