Placera 100.000 på fem års sikt
Sök:

Placera 100.000 på fem års sikt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Linus

ställde för sedan frågan: Placera 100.000 på fem års sikt

Tjena. Ska köpa bostad om fem år ungefär, har 100.000 i startkapital samt kommer fylla på med ca 30.000 varje sommar i och med sommarjobb. Fem år är ju ändå relativt lång tid, men känns riskabelt med en ren aktieplacering då bullmarknaden lätt kan hålla till 2020 och sedan bli till björn just när jag behöver pengarna. Ponera 3-6% avkastningskrav, hur skulle du placera 100k idag med 30k påfyllning/år i fem år?

I dagsläget ligger 60 av de 100k i Nordea Stratega 70 och har varit där sedan jag var barn.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svår sits nu när alla länge pratat om att börsen är definitivt övervärderad, samt mörka moln i himlen i sikite form av Trumps återkommande utbrott mot USA vs världshandeln. 5 år är inte en lång tid i sammanhanget anser jag.

Om jag måste ha pengarna inom 5 år, hade jag haft merparten i räntefonder och en mindre del i aktiefonder. T ex fördelningen 70/30. Vid en större börstapp (ras) på säg 50% riskerar du i princip ”endast” att förlora 15% av dina investeringar. Skulle din ekonomi tåla det? Jag hade inte heller lagt alla pengar på börsen utan en del får ligga sådär väldigt tråkigt på ett bankkonto med lite högre ränta.

Nordea stratega kollade jag upp och den är onödigt dyr, så byt bort den mot en billig indexfond och billiga räntefonder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-30 klockan 18:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.