Placera 3 miljoner
Sök:

Placera 3 miljoner

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fd. företagare

ställde för sedan frågan: Placera 3 miljoner

Hej

Vi behöver tips och råd hur vi ska placera pengar efter att vårt företag har sålts.

Vi är ett par i 45 års åldern med två yngre barn

I första steget ska vi placera 3 miljoner (efter skatt) som vi har på våra privata ISK konton.

Tanken vi har är att vi ska kunna leva på vad avkastningen ger. (Vi skulle ju givetvis kunna plocka av kapitalet, men detta kommer vi bara göra om det behövs).

Den totala summan som vi på sikt kommer att kunna plocka ut från bolaget (som vi lägger i träda) kommer att vara ca 8 miljoner efter skatt. Men en del av dessa pengar är redan placerade i aktier och fonder och i detta steget är det som sagt 3 miljoner som ska placeras.

Vi behöver 400.000 om året för att upprätthålla nuvarande livsstandard. Vi vill inte känna att vi måste ha två ”vanliga” jobb för att klara ekonomin men vi kommer jobba med olika projekt som kommer ge en mindre inkomst.

Om vi räknar rätt så klarar vi oss på en avkastning på 5 % per år om vi räknar på hela summan av 8 miljoner.

Men hur föreslår ni att vi ska placera de 3 miljonerna? Vi har en del aktier sedan tidigare men känner nu att vi hellre placerar i något med mindre risk men som kanske ändå har möjlighet att ge minst 5% i avkastning. Vi kommer inte behöva röra kapitalet på lång sikt, minst 25 år.

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Kul att ni lyckats med företagandet och fått fram dessa pengar.

Tyvärr så kan jag inte berätta hur du ska placera din pengar, detta är alltid en fråga hur hög risk du är villig att ta då högre risk ger högre avkastning men självklart ger mer minus om det vill sig fel.

Eftersom ni har en tidshorisont på minst 25 år och det finns ingen 10års tidshorisont som börsen inte har avkastat plus, så är det väldigt låg risk att ni kommer förlora pengar på 25 år. Läs mer om risk i form av sharpkvot i denna artikel: https://rikatillsammans.se/hur-duktig-ar-du-pa-att-uppskatta-avkastning-mot-risk/

Här finns en artikel som Jan har skrivit om portföljteori: https://rikatillsammans.se/vilken-portfolj-ar-bast-over-tid/ , läs gärna den och bilda din uppfattning om hur ni bör placera era pengar.

Hoppas att detta svarar på din fråga!

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vill ni ha lägre risk så titta på rika tillsammans-portföljen.

Som överkurs kan man läsa på om och överväga permanent portfolio, all weather portfolio eller golden butterfly som gör ungefär samma sak.

Som överkurs 2, skapa en egen variant genom att byta ut vissa delar mot t ex hedgefonder med låg risk eller preferensaktier 😊. Det viktigaste är ju att ha ganska låg andel aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-01 klockan 14:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.