Hur ska jag investera 3 000 000 kr till låg risk, är 69 år gammal?
Sök:

Hur ska jag investera 3 000 000 kr till låg risk, är 69 år gammal?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kinna

Den här artikeln publicerades 2017-04-20 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Hur ska jag investera 3 000 000 kr till låg risk, är 69 år gammal?

Har sålt bostad och ska nu placera cirka 3 miljoner. Är 69 år och vill inte ta för stor risk. Behöver inte använda pengarna på lång tid.

Hur mycket och vilka ränte/respektive indexfonder ska jag välja? Hur ska min portfölj se ut?

Kinna

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kinna,

Tack för din fråga. Jag skulle nog resonera som följer:

  • Behöver du investera dessa pengar överhuvudtaget med tanke på både beloppet och din ålder?
  • Skulle man kunna använda pengarna till att investera i något som även skulle ge dig energi? T.ex. hus utomlands, plats på ett bra äldreboende eller resor med släkt och vänner?

Om jag skulle bortse från ovanstående frågor och utgå från att lång tid i det här fallet är minst fem år och låg risk, då skulle jag placera pengarna enligt nybörjarportföljen och tumregeln om lika mycket i ränte- och obligationsfonder som man är år gammal. I ditt fall skulle det bli:

  • 69 procent ränte- och obligationsfonder
  • 31 procent aktieindexfonder

Du kan läsa mer:

Sedan skulle jag även läsa följande artikel:

Sedan skulle jag inte investerat allt på samma gång heller, utan gått på:

En tumregel skulle kunna vara 10 procent per kvartal, vilket i ditt fall skulle motsvara 10 procent av 31 procent, dvs 3,1 % av kapitalet per kvartal i aktiefonderna och 6,9 procent per kvartal till räntefonderna.

Lycka till med ditt sparande!

Hälsningar,
Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-04-20 klockan 13:55 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.