Placera 800 000kr, bostads- eller hyresrätt
Sök:

Placera 800 000kr, bostads- eller hyresrätt

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik Johansson

ställde för sedan frågan: Placera 800 000kr, bostads- eller hyresrätt

Hej!

Lite bakgrund: 25år gammal och bor med min sambo i en hyresrätt(1rum o kök) i Köping. Jobbar i Västerås(IT-branchen) och tjejen har bra jobb i Köping men hon kmr jobba i Västerås om ett år.

Mitt dilemma är vad jag ska göra med mina 800 000kr på banken, jag och min sambo vill gärna ha en större lägenhet, en 3:a helst. Står mellan att hyra en 3a i Köping(relativt låg hyra och bara 25min pendla till Västerås) eller köpa en bostadsrätt 2a i Västerås för pengarna. Om jag hyr en större lägenhet kan jag placera pengarna i fonder/aktier istället. Alternativt hyra i västerås men då lär hyran vara riktigt hög till skillnad från Köping. Bostadsmarknaden känns ostabil men känns samtidigt lite oroligt att ha hela mitt kapital i aktier/fonder. Att låta pengarna ruttna på banken känns bara dumt. Någon som har förslag på hur en förvirrad grabb kan gå tillväga? Har funderat på detta i tre månader men kan inte bestämma mig.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Den största frågan jag hade ställt mig är var VILL jag bo? Jag personligen uppskattar kort restid till jobbet, det är viktigt för mig för att få mer tid till annat men ni kan ha andra prioriteringar. Boendet är en stor del av livskvalitén så där får ni känna efter, vad är bäst för just er?

Jan besvarade en liknande fråga för ett par år sedan, den har du här:

Läsarfråga: hyra eller äga sitt boende?

Pengarna ska absolut inte ruttna på banken tycker jag! Kommer ni fram till att ni inte vill köpa utan fortsätta hyra så får du börja med att fråga dig när pengarna kan tänkas användas. Utifrån dina förutsättningar kan du placera pengarna i en passande fondportfölj. De som Jan skriver om är dessa:

Nybörjarportföljen:

  • Passar på tidshorisonten 4 – 6 år
  • Risk är mellanhög, jag skulle bedöma den till 4 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 5,5 procent per år
  • Passar oerhört väl för månadssparande och att komma igång med

   Globala Barnportföljen:

  • Passar på tidshorisonten 10+ år
  • Risk är hög, jag skulle bedöma den till 6 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 8 procent per år
  • Passar oerhört väl för långsiktigt sparande till barn och pension
  • Den kommer dock att vara skakig och den lär tappa 50 % i värde minst 2 gånger under en 15 års period.

   RikaTillsammans-portföljen:

  • Passar på tidshorisonter från 2 år och uppåt
  • Risk är låg, jag skulle bedöma den till 3 av 7
  • Den förväntade avkastningen är ca 4,5 procent per år
  • Passar väl för att ha en positiv avkastning oavsett vad som händer på börsen
  • En väldigt komplex portfölj att sätta upp och jag rekommenderar inte den under 200 000 kr.
  • Mer läser du om dem här:

 

    Hälsningar

 

  • Elin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-25 klockan 20:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.