Placera 800 000 kr under en period om 3 till 4 år
Sök:

Placera 800 000 kr under en period om 3 till 4 år

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jacob

Den här artikeln publicerades 2017-07-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Placera 800 000 kr under en period om 3 till 4 år

Hej!

Efter en lägenhetsförsäljning har jag 800k att placera. Eventuellt kommer jag använda dessa om cirka 3-4 år.
Det är ju så pass mycket pengar att jag inte bara vill ha dem liggande på ett bankkonto samtidigt som jag inte vill riskera att förlora alltför mycket av dem.

Hur hade du hanterat ovanstående? Tycker du till exempel att nybörjarportföljen är lämplig för detta eller bör man dela upp det mer och i så fall hur?

Stort tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Jag håller med John i det andra svaret här i tråden till stor del. Jag skulle faktiskt rekommendera ett vanligt sparkonto då horisonten inte är särskilt lång. Jag skrev faktiskt en artikel på ämnet idag med tanke på en intervju i Göteborgs-Posten:

Ett alternativ kan annars vara att fundera på den klassiska tumregeln att investera 10 procent per år man kan låta pengarna vara. I ert fall på 3 – 4 år, skulle det motsvara mellan 30 och 40 procent av kapitalet. Dessa skulle kunna placeras i en bred aktieindexportfölj – t.ex. nybörjaportföljen, resen skulle jag definitivt ha på ett bankkonto. Här hittar du en äldre sammanställning:

Lycka till med ert beslut!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

3-4 år är alldeles för kort tid för att gå in i börsen enligt mig. En stor dipp kan ju komma mitt i och återhämtningen ta många år. Hade jag behövt pengarna efter 3-4 år hade jag antingen satt i dessa i en nischbank med högre ränta (och insättningsgaranti) eller den s.k räntetrippeln som Hemberg på Avanza rekommenderar (lite högre avkastning och lite högre risk).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-27 klockan 10:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.