placera allt eller succesivt i Globala barnportföljen?
Sök:

placera allt eller succesivt i Globala barnportföljen?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carina

ställde för sedan frågan: placera allt eller succesivt i Globala barnportföljen?

Hej

Jag funderar på att sälja av Swedbank Robur Bas Action på (ca 200 000 sek) där jag månadssparar 2000 SEK. Årlig avgift 1,23 %. Har fått höra att den är dyr. Tanken är att öppna ISK konto på Avanza (enligt nybörjarportföljen eller Globala barnportföljen). Pengarna ska sparas mins 15 år och sannolikt även längre. Mina frågor:

 1. Ska jag behålla fonden på Swedbank (som rådgivaren på Swedbank tyckte då den går bra) och enbart börja månadsspara på nytt ISK konto på Avanza?
 2. Eller ska jag även sälja av fonden och lägga in dessa pengar i ISK (enligt nybörjarportföljen eller globala barnportföljen?)
 3. lägger jag i så fall in alla pengar (200 000) på en gång i nya portföljen eller succesivt?
 4. eller skulle ni bara köra på med Swedbank Robur Bas Action och fortsätta spara där?

Någon som har mer kunskap än mig som kan ge mig lite tips på hur jag ska tänka?

Tack!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Carina!

Ja, det var en dyr avgift.

1 & 2: Jag hade inte behållit den fonden, den matchar inte denna bloggs filosofi alls.
3: Gällande om man ska lägga in allt på en gång eller successivt finns en artikel: https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag håller med Elin, sälj av fonden fort och bytt till de billiga indexfonderna Jam har i sin globala barnportfölj.

Angående frågan om du ska investera allt på en gång eller sprida så skulle jag säga att du investerar allt på en gång direkt eftersom det är pengar som redan är investerade.

Att göra periodvis insättningar kanske lämpar sig om man får en OINVESTERAD summa i arv, vinst eller liknande.

Tänk så här; om du ärver en portfölj med 200′ så säljer du ju inte allt för att investera om det? Samma sak gäller här skulle jag säga.

Lite info…

Om du för 5 år sedan stoppat in 1000:- i Swedbank Robur Bas Action hade den varit värd 1580:- idag. Samma tusenlapp i LF Global Indexnära hade varit värd 2060:-.

Så nej, Swedbank Robur Bas Action har inte gått bra, den har gått dåligt. Men, i förhållande till vad man förväntar sig att den fondens konsktruktion ska avkasta så kan den ha gått bra, men inte i våra ögon sett;-) FOnden har ca 70% aktier och 30% räntor av olika slag. Merparten av aktierna ligger i Sverige och en mindre del i USA.

Stoppa månadsinbetalningen direkt så du inte köper mer i den fonden. Öppna ett ISK hos Avanza och sätt ihop en globala barn eller nybörjarportfölj och sätt i dina 2000:- där framöver.

Avsluta sedan depån hos Swedbank och flytta hela likviden till Avanza och köp enligt den portfölj du valt.

*** OBS *** VIKTIGT ***
Sätt av pengar för skatten som kommer på din deklaration för inkomståret 2018. Du kommer få betala 30% i skatt på vinsten du gjort och det kan banken hjälpa dig med att räkna fram. Dessa pengar ska INTE IN TILL ISK HOS Avanaza, jätteviktigt!

Jag gjorde en liknande sak för mina barn. Min pappa hade startat varsitt depåkonto hos Nordea i DERAS namn och Norde tyckte att deras dyra Stratega 70 var en bra grej. När jag började gräva och lära mig för ett drygt år sedan åkte den ut fort. Jag sålde av deras innehav, flyttade till ett sparkonto, satte in på ett ISK och placerade allt i LF Global indexnära (jag kör utan räntor). Jag placerade allt på en gång och jag sparar i ETT ISK till BÅDA barnen.

Stort lycka till Carina!
/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Fredrik och Elin. Jag tackar ödmjukast för ert svar och engagemang. Helt fantastisk blogg som jag borde hittat för länge sedan….Stort stort tack!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  carina

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-07 klockan 09:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.