Placera i ISK
Sök:

Placera i ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Saga

ställde för sedan frågan: Placera i ISK

Hej,jag har 275 000 kr som jag vill placera i mitt ISK med en spartid på 10-12 år. Jag är osäker på vilken portfölj och vilka fonder jag skall välja. Skulle även uppskatta synpunkter på om det är bäst att placera hela beloppet vid ett tillfälle eller vid flera tillfällen.Tacksam för svar.Mvh Saga

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Förutsatt att du har en ordentlig buffert och ska ta ut pengarna om 10-12 år är mitt förslag att följa Jans förenklade globala barnportfölj:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 90 procent
 • Spiltan Räntefond Sverige – 10 procent

Varje år sänker du sedan risken när uttaget närmar sig genom att ombalansera årligen. Ha lika många 10-tals procent i aktiefonden som du har år kvar till uttag, dock inte mer än 90%.

ex. 7 år kvar:

 • Länsförsäkringar Global Indexnära – 70 procent
 • Spiltan Räntefond Sverige – 30 procent

Ha aktiefonden på ISK och räntefonden på depå för att minimera skatt.

Slutligen är det statistisk mest fördelaktigt att placera allt på en gång, men man kan ha otur och om det känns bättre kan du dela upp insättningarna under ett år och investera månadsvis.

Läs mer:

Globala barnportföljen | Spara pengar långsiktigt i indexfonder

Investera allt på en gång eller sprida ut det över tid?

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ditt svar!

  Mvh Saga

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Saga

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej! Hade det varit jag så hade jag lagt in summan på tex avanza collector (spar +) där räntan just nu är 0,75%. Därefter hade jag bestämt en summa som jag för över till ISK varje månad. Tex 5-10 000kr. Jag hade valt billiga indexfonder. Tex avanza global, amf räntefond lång, länsförsäkringar tillväxtmarknad indexnära och spiltan aktiefond investmentbolag samt satt dessa på ett månadssparande. Jag hade dessutom spanat efter nån aktie för att ”spetsa till det lite” och kanske råvaror för att få ytterligare spridning. Var försiktig och lyd inte råd okritiskt.

Lycka till med ditt sparande.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för ditt svar!

  Mvh Saga

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Saga

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-09 klockan 19:03 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.