Placera ITP pension?
Sök:

Placera ITP pension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Placera ITP pension?

Hej,

Jag ser över min intjänade tjänstepension (ITP) och såg att collectum nu gjort en ny upphandling av vilka försäkringsbolag som kommer vara valbara de närmaste fem åren från och med oktober 2018. Man kan ju se vilka de blir men inte deras avgifter, vad jag kan hitta i alla fall.

Tvekar därför på att flytta min ITP pension, och ändra placering på framtida betalningar, det tar ju några månader att ändra vad jag förstår.Vad tycker ni? Köra på SPP som har mest förmånliga avgifter just nu eller vänta till oktober?

Hälsningar

Martin

Det finns 6 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag kommer själv vänta tills efter oktober innan jag gör ett val :)

Hälsningar
Elin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här finns mer info:

https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/Avgifter/Valbara-produkter-2018/

Har idag Alecta och SEB Fondförsäkring men lutar efter lite jämförelse mot att flytta fonddelen till Danica. 0,06% avgift på en bra global aktiefond är inte så pjåkigt. SPP verkar också bra men något dyrare.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej!

  Kan inte hitta någon global aktiefond hos Danica som ger 0,06%. Har kollat rabatterade avgifterna men även där kan jag inte hitta, vilken fond är det du menar och vad krävs för att få rabatt hos dem? Räcker det att man har alecta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 2. Vit pil

  Hej, jag ska göra mitt först ITP 1 val och vet inte riktigt hur det fungerar,
  hitills har jag valt Alecta och SPP(deras Globala indexfond)

  Vilken global fond hos Danica har 0,06 i avgift, är det rabbaterat? Undrar också hur man får rabatt, är det pga äns traditionella försäkringsval eller hur fungerar rabatten?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du går in på länken jag skickade med, sedan ned till Danica, därefter Produktbeskrivning. Ett sexsidigt dokument öppnas.

Då ser du att Danske Invest SICAV – Global Index SI ligger på den avgiften 0,06%. Det är även denna som utgör entrelösningen innan nedtrappningen av risk börjar.

Långt ifrån lika enkelt jämfört som det befintliga utbudet.

För egen del återstår egentligen bara en kontakt med Collectum för att säkerställa att jag får ta del av Danicas nya erbjudande även om jag drar igång ett byte inom kort istället för att vänta till 1 oktober. Kan inte tänka mig nåt annat men better safe then sorry.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Danicas globala indexfond kostar mycket riktigt 0,06%. Den är i princip en kopia på LF Global Indexnära med mer än 60% USA.

  Det jag inte blir klok på är om Danica har andra kostnader som gör att deras ITP30 är högre än SPP.

  /Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik Rodin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag ställde följande fråga till Collectum:

”Jag har noterat att i den nya upphandlingen som gäller från oktober 2018 så finns en fondförvaltare som har en väldigt billig indexfond. Jag skulle vilja räkna ut ITP30 för den och jämföra med en annan fondförvaltares fond.

Det som gör mig fundersam är att under nuvarande upphandling så har SPP en lägre ITP30 jämfört med Danica trots att Danica har lägre avgift. Jag undrar då om det finns andra avgifter som tas ut som räknas med i ITP30, men inte redovisas som förvaltningsavgift?

Med de nya regelverket MiFID II) för vanligt fondsparande måste en förvaltare redovisa vad som kallas produktavgift och det är vad man faktiskt betalar. Kommer ni redovisa samma typ av information?

Om det tillkommer avgifter UTÖVER de som redovisas i listan för alla fonder (som jag redan tagit del av) så undrar jag var jag kan hitta dem?

Ni skriver själva att ITP30 är likställt med Normanbeloppet, men för en 30-årsperiod vilket är  mer relevant. Normanbeloppet kan enkelt räknas om till att använda produktavgiften istället.

Jag har inte hittat någon information om det tillkommer andra kostnader eller ej för de olika bolagens fonder, så därför är jag fundersam.

Ni kanske redan har räknat ut ITP30 för Danica och SPP i nya upphandlingen?”

Jag fick följande svar:

”Att den beräknade ”kostnad för ITP 30 år” kan se lite underliga ut då man jämför bolag (och då särskilt Danica som efter upphandlingen sänkt sitt ordinarie ”listpris”) med olika upphandlade avgifter. Det beror på att beräkningen görs på korrekta historiska data (dvs de avgifter som funnits historiskt) Beräkningarna sker löpande så dessa ändras löpande framåt.

Avgiftsberäkningarna utgår från de ordinarie avgifterna som sen rabatteras med det som framförhandlats av ITP parterna. Det betyder att i det fall att avgifterna hos försäkringsbolagen historisk har varit högre än de är nu så slår den högre avgiften fortfarande igenom vid beräkningarna. Det har ännu inte gått tillräckligt med tid för att de upphandlade avgifterna ska få fullt genomslag då man beräknar ”kostnad ITP 30 %”.

De avgifter som presenteras är de totala avgifterna; https://www.collectum.se/sv/Privat/Placera/Jamfor-bolagen/Avgifter/Valbara-produkter-2018/

ITP30/Normanbelopp för Collectums upphandling 2018 erbjuds ej längre av oss utan vi hänvisar frågan vidare till de upphandlade bolagen.”

 

Så, det får bli ett byte till Danica. Den kostar 0,06%, punkt.

Det som är spännande är att Collectum baserar sin ITP30 på historiska avgifter och de som gäller för gällande upphandling.

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för att du gick till botten med det Fredrik! Svårslaget erbjudande.

  Jag har också valt Danica inför oktober. Flytten av befintligt kapital fick man vänta tills 1 oktober med innan det var möjligt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Thorsén
 2. Vit pil

  Jag tror jag landat mina pensioner så gott jag kunnat nu.

  Gamla ej aktiva:
  SAF-LO
  100% LF Global Indexnära hos Länsförsäkringar

  PA-16:
  100% LF Global Indexnära hos Länsförsäkringar

  Ej kollektivavtalade tjänstepensioner
  100% LF Global Indexnära hos Avanza
  100% SEB Etisk Global Index hos SEB (ej flytträtt)

  Aktiva:
  ITP2 via Collectum
  100% SPP Aktiefond Global A hos SPP
  ska bytas till
  100% Danske Invest Global Indeks hos Danica

  PPM
  100% AP7 Såfa

  Mer än så kan kag nog inte göra. De delar som måste ligga i traditionella försäkringar ligger i Kåpan för PA16 och Alecta för ITP2. Jag har dessutom förstärkt min ITPK genom att avsäga mig familjepension då jag redan har en livförsäkring. Det gav nästan 7000:- mer i avsättning per år.

  Jag funderar på om jag ska flytta min ITP2/K från SPP, eller låta den ligga kvar och ”riska” allt i 100% USA till 0,12%, eller flytta allt för 400:-. Jag har inte haft ITP2/K särskilt länge (inte ens ett år) så flyttavgiften tar en del av värdeökningen, därav min osäkerhet.

  Tänk, det saknas ett bra forum (likt RikaTillsammans) för pensionsfrågor. Det som stör mig är att det egentligen inte är så komplicerat, men det framstår som väldigt invecklat. Många är oroliga att de ska förlora sina pensionspengar om de inte väljer ”garantilösningar”, ”trygga placeringar” osv. Dyra fond-i-fondkösningar med mera. Tänk om tjänstepensionen var som PPM-soffan (AP7 Såfa); om du inte väljer aktivt så lägger vi dina pengar i den billigaste globala indexfonden vi kan hitta.

  Man måste börja från andra hållet. Man tar reda på vilka bolag som har billiga globala indexfonder för det tjänstepensionavtal man har, och sen väljer man det. Att välja samma institut där man har sin vanliga vardagsekonomi bara för att, är inte alltid rätt. T.ex. så erbjuder inte Swedbank sin Access Global indexfond i de upphandlade fonderna för 2018, utan de har rabatterat någon Global Mega-historia…varför i h-vete inte då!?

  Ja ja…om 25 år är det dags;-)

  /Fredrik

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej.

Intressant diskussion om ITP-upphandlingen! Vi har på Collectum dessutom släppt en rapport om effekterna av upphandlingen för er som är mer intresserade av detaljerna. En av de stora skillnaderna med årets upphandling har varit att fokusera på utbetalningsperioden (pensionen) också. Vi ser att effekterna med ett upphandlat utbud kontra öppna marknaden ger 1000 kr mer i månaden i pension om man haft ITP under 40 år.

Här finns pressmeddelandet om rapporten med länk till rapporten i slutet.

 

https://www.collectum.se/sv/Om-oss/Pressrum/Pressrum/2018/Collectums-ITP-upphandling-Fonder-for-en-tredjedel-av-priset-i-nya-tjanstepensionsupphandlingen/

MVH
Carl-Magnus Löfström, Kommunikationschef Collectum

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Varför pratar man om snitt i entré på 0.14% när inte det inkluderar alla avgifter? För t.ex. Danica så är det väl 0.06+0.19% som man faktiskt betalar, medans 0.06% är det man marknadsför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sander Visser

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Varför skiljer man på de två avgiftskomponenterna? Danica entré kostar ju t.ex. 0.06+0.19% men collectum pratar om snitt entré om 0.14% och tittar då bara på ena komponenten?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej igen Sander
  Var lite snabb där på att svara utan att läsa frågan ordentligt. Vilket gjorde att jag svarade kring tradavgifter.

  När det gäller fond så gäller detta:

  Fondförsäkringsavgift – Inget bolag som upphandlats 2018 tar ut någon fondförsäkringsavgift i kronor eller
  som procent av kapitalet. Enbart avgift för fonderna tas ut.

  Skillnader i fondavgifter – Samtliga fem bolag som upphandlades 2018 ligger avgiftsmässigt under den
  genomsnittliga fondavgift som gällt sedan förra upphandlingen 2013. De tre bolag som blivit upphandlade igen har sänkt avgiften jämfört med tidigare upphandling. I genomsnittsavgifterna i graferna nedan ingår i förekommande fall fondförsäkringsavgiften, vilken dock endast återfinns i de utbud som upphandlades
  2007. Eventuell resultatbaserad avgift ingår inte.

  https://www.collectum.se/Documents/Pressrum/Mesta%20m%C3%B6jliga%20pension%20-%20Resultatet%20av%202018%20%C3%A5rs%20ITP-upphandling.pdf

  Se sida 26.

  Danica har som snitt 0,24%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Carl-Magnus Löfström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-13 klockan 19:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.