Placera likvida medel i högkonjuktur & svag krona
Sök:

Placera likvida medel i högkonjuktur & svag krona

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Richard

ställde för sedan frågan: Placera likvida medel i högkonjuktur & svag krona

Hej!

Jag undrar hur jag bör tänka kring en stor summa likvida medel i en tid av högt börsvärde (nergång på gång?) och en svag krona (skydda mot inflation/devalvering av svenska kronan) då pengarna idag ligger på ett svenskt sparkonto.

Tanken är att portionera ut pengarna i fonder, en del i taget, under en femårsperiod och därefter fortsätta på min sparhorisont som är 20+ år.

Hur bör jag förvalta pengarna under denna period där mitt syfte inte direkt är att spekulera/investera utan mer att de ska behålla sitt värde?

De alternativ som jag lyckats fått fram är att:

  • Köpa utländsk valuta
  • Köpa råvaror, guld/silver
  • Köpa korta räntefonder i EU & USA (SEB Korträntefond C EUR – Lux)

Lutar åt alternativ tre då det ger spridning till liten risk mot andra valutor utan att behöva öppna ett konto eller hantera fysiska råvaror.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

@Richard: Jag påbörjade mitt sparande enligt rikatillsammans-portföljen här om dagen. Lite av samma anledning. Har allt på ett och samma ISK på nordnet för enkelhetens skull. Där är man exponerad mot både utländska valutor och svenska valutan i form av obligationer, räntor, guld och aktier. Tror det är svårt att tajma marknaden och ”behålla värdet” utan att diversifiera och även ha aktier i portföljen. Visst tror jag också på en SEK försvagning men samtidigt så vet man aldrig med valutor. Det enda man kan göra är att välja en portföljstrategi som man är bekväm med och diversifiera sig så mycket som möjligt. Har du en stor summa pengar är permanentportföljen ett bra alternativ då det inte funkar så bra med mindre summor.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Richard!

Läs gärna denna artikeln som Jan har skrivit om just hur man kan föra in en större summa mot börsen.

Sedan tycker jag du kan kolla upp portföljen som Adam nämner ovan, alltså ”RikaTillsammans-portföljen”.

Hoppas dessa artiklar hjälper dig lite!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-07 klockan 10:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.