Placera pengar i fonder eller villa?
Sök:

Placera pengar i fonder eller villa?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kajsa Larsson

ställde för sedan frågan: Placera pengar i fonder eller villa?

Hej. Jag, min sambo och vår dotter sitter i en väldigt tacksam ekonomisk situation med att vi innehar en bostadsrätt utan lån samt 430 000 kr på ett vanligt bankkonto. Vi skulle gärna vilja köpa ett hus någon gång i framtiden (inom 2-3 år ungefär).

Vårt dilemma är att om vi ska låta pengarna vara kvar på sparkontot för att kunna gå in med så mycket pengar som möjligt i vårt husköp om några år eller om vi ska placera pengarna enligt Jan s ”4 hink strategi” och på så sätt kunna göra lite större resor med våran dotter.

Att placera pengarna i fonder och liknande kommer göra att vi kan gå med en betydligt lägre summa i ett husköp men öppnar det möjligheten att kunna göra lite större resor och samtidigt kunna placera en del av pengarna för en långsiktig investering.

Hur resonerar ni över detta? Har någon varit i en liknande situation?

Tack på Förhand

Med vänlig hälsning Jenny

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur mycket är er lägenhet värd och hur dyrt hus tänker ni er? Det är svårt att svara på frågan utan att veta något om den relationen. Dock, många här (inkl bloggägaren tror jag) argumenterar för att det inte är värt att betala mer än halva bostaden med eget kapital. Utan således låna resten. Är er lägenhet värd hälften av ett hus ni tänker köpa?

Men ni verkar på det klara med att pengar som ni ska använda till husköpet inte ska investeras på börsen och det är bra. 2-3 år är alldeles för kort tid för aktiefonder.

Jag skulle nog dock inte använt varenda krona ni har till att betala huset, ni vill ju fortfarande ha en buffert etc. även om ni blir husägare, enligt 4-hinkar tänket ni är inne på. Men huruvida ni ska konsumera pengarna (resa) eller inte kan ju bara ni svara på om det är värt det.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för ditt svar :) uppskattas

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Kajsa

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ordet ”ekonomi” betyder ”hushållning”, som i att hushålla med sina begränsade resurser. Det ni behöver göra är att bestämma er för hur ni vill prioritera.

Ett tankefel jag tycker du gör är att du verkar se det som att pengarna på sparkontot ”ska” gå till huset. Det är inte ett måste. Man kan alltid välja att minska sina krav och spendera mindre för att man har andra prioriteringar som är viktigare. Bestäm er för vad ni vill ha ut av huset, försök hitta ett så billigt som möjligt och njut av era resor!

För att nå ett billigare hus kanske ni måste stå ut med vissa kompromisser, sådant som ni anser vara mindre viktigt. Ett tips är att kolla på några avsnitt av det brittiska TV-programmet ”En plats på landet”, finns på Viafree. Där får deltagarna titta på två hus som uppfyller så många som möjligt av deras krav, plus ett ”mystery house” som mäklaren valt ut där de får vissa kompromisser och överraskningar. Det är inte ovanligt att det sista huset har många positiva sidor och ofta även är billigare, men de kryssar inte i alla husköparens boxar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-02 klockan 08:59 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.