Placera sparade pengar kort och långsiktigt. LYSA?
Sök:

Placera sparade pengar kort och långsiktigt. LYSA?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Olivia

ställde för sedan frågan: Placera sparade pengar kort och långsiktigt. LYSA?

Hej.

Jag har idag ca 300 000 kr liggande på ett vanligt konto.

Jag har också 4 olika fonder där jag månadssparar 250kr i vardera varje månad.
– Swedbank Robour Acess Asien
– Swedbank Robour Acess Europa
– Swedbank Robour Acess USA
– Swedbank Robour Acess Småbolag Sverige

Med största sannolikhet kommer jag att behöva ca 200 000 av mina 300 000 om ca 1-3 år till lägenhetssköp så dessa pengarna funderar jag på att sätta in på ett sparkonto med bra ränta.
Resterande 100 000 funderar jag på att lägga undan till långsiktigt sparande i LYSA då min kollega pratat gott om det.
Är det onödigt att skaffa LYSA när jag redan har ovanstående fonder. Ska jag istället fördela mina 100 000 i dem fonderna jag redan har? Eller placera de någon annanstans?

Jag är väldigt osäker på vad som är bäst att göra i min situation. Jag är 22 år gammal.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Olivia!

Pengarna till bostadsköpet bör inte ha den exponeringen mot aktier, maximalt 20% av dessa mot aktier skulle jag säga. Men annars kör på ett räntekonto, säkrast för att inte förlora pengar.

Med den exponeringen du har just nu, så skulle du nästan kunna ta bort dom 3 första och ha en global indexfond istället. Avanza Global är den billigaste och sedan kommer Länsförsäkringar Global Indexnära.

Lysa är absolut en bra tjänst, lite högre avgift än om du skulle göra en egen portfölj, men du slipper en stor del av jobbet.
Jan har gjort en artikel om Lysa, om du inte har läst den så gör gärna det!

En genomgång av fondroboten LYSA

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-23 klockan 09:38 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.