Placera större summa som pensionär
Sök:

Placera större summa som pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Placera större summa som pensionär

Har en summa pengar som inte kommer behövas de närmaste 5-10 åren, låt oss säga 500 000kr.Hur skulle ni placera dessa pengar? Aktier? Utdelningen är ju lite rolig att få in som pensionär. Fonder?Hur mycket bör man gå in med och under hur lång tid, förstår att det inte är så smart att dra in hela summan vid samma köptillfälle. Är 1/4 per kvartal en rimlig nivå?Som jag tänkt det just nu är att flytta över hela summan till ett likvidkonto på Avanza och sedan därifrån föra över 1/4 i fonder varje kvartal med denna fördelning:50% Avanza Global20% Spiltan Aktiefond Investmentbolag15% SEB Sverige Indexfond5% PLUS Sverige Småbolag5% Länsförsäkringar Tillväxtmarknader5% Swedbank Robur Access Asien Alternativ två,Föra över 50% i Avanza Global sen 50% i akiter, varav några investmentbolag (investor, latour, industrivärlden) och några andra stabila utdelare (ca 10 aktier i spridda branscher totalt).Tacksam för svar :)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Förlåt för formateringen, hade inte skrivit sådär då jag skickade in frågan.

Hoppas att ni kan läsa det ändå.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hela summan SKA investeras direkt. Som man säger, det är inte ”timing the market” utan ”time IN the market” som gäller. Att försöka tajma marknaden är lönlöst.

Jag hade öppnat ISK på Avanza och valt:

 • Avanza Zero 50%
 • AMF Räntefond Lång 50%

Kanske är det bättre med Avanza Global, men jag är osäker p.g.a valutarisken och den korta spartiden. Andra skribenter kanske har förslag?

Lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  P.S. Du skulle kunna kompromissa och välja hälften AZ och hälften AG.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 2. Vit pil

  Räcker det med 2 fonder tror du? Är det inte bättre att sprida det i lite fler fonder?
  Tycker du 50/50 är bra, jämfört med 60/40 i aktier/obligationer?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erik
 3. Vit pil

  Jag förespråkar alltid att föra in pengarna under ett års tid, istället för direkt.
  Du tar bort så mycket risk genom att göra den lilla ändringen i din ingång på börsen, räntefonderna kan du däremot slänga in direkt om du vill!

  Avanza Global före Avanza Zero, hellre hela världen än att endast följa indexet OMXS30.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-26 klockan 20:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.