Placera tjänstepension?
Sök:

Placera tjänstepension?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristina

ställde för sedan frågan: Placera tjänstepension?

Hej,

jag får/har tjänstepension som ligger placerade på 3 olika ställen. Jag har själv aldrig gjort något val då jag inte alls varit insatt och inte ens vetat vad tjänstepension innebär. Men nu har jag bättre koll och vill såklart placera mina pengar så smart som möjligt. Jag är 26 år och har många år kvar till pension.

Jag har nu:

SAF-LO traditionell hos AMF

GTP traditionell hos Folksam

KAP-KL traditionell hos KPA

Och som det ser ut nu får jag tjänstepension från ett kommunalt arbete och kan där göra val via pensionsvalet och jag får sedan också tjänstepension från mitt andra arbete där jag tror SAF-LO gäller och jag kan där göra val via fora.

Men hur ska jag välja för framtida tjänstepension? Och ska jag flytta den tjänstepension jag redan tjänat in? Ska jag ha traditionell- eller fondförsäkring? Jag vill ju som säkerligen de flesta vill, så låg kostnad som möjligt och så hög avkastning som möjligt.

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Kristina!

I så stor utsträckning som möjligt, försöka byta från traditionell till fondförsäkring kommer kunna ge dig mer avkastning i slutändan. Traditionella brukar vara mer säker förvaltning men ger också en garanterad avkastning.
Fondförsäkringar kan du antingen välja deras entrélösning, som jag har uppfattat ändå funkar bra, eller själv välja fonder med låga avgifter.
Detta kommer troligtvis ge dig mer avkastning över lång tid!

Jag har faktiskt bara koll på SAF-LO, där kan du byta via t.ex fora (om det är dom som tjänstepensionen går via) till fondförsäkring. Sedan får du gå in på AMF och göra valen själv.

Resterande vet jag faktiskt inte hur du gör, men funkar säkert likadant!

Men mitt huvudsakliga tips är: Gå från Traditionell till fondförsäkring.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-07 klockan 15:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.