Placerat ett engångsbelopp nyligen på 230 000
Sök:

Placerat ett engångsbelopp nyligen på 230 000

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Joakim S

ställde för sedan frågan: Placerat ett engångsbelopp nyligen på 230 000

Hejsan!

Tack för en sjukt bra podd å blogg och många följare som inspirerat mig till att vilja lära mig mer om ekonomi och spar.

Jag har för någon månad sedan placerat försäkringspengar med en insättning åt ett av mina barn på följande vis i ett överförmyndat konto till vår son på Swedbank.

12 % på spiltan räntefond Sverige

88 % på Länsförsäkringar global indexnära

Dessa pengar kommer att tillfalla min son om 8 år

Så pengarna kommer inte å röras på 8 år.

Jag vill inte omplacera löpandes utan vill att pengarna över tid ska jobba utan omplaceringar.

Iom det för mig det väldigt stora beloppet och  min ovana med fonder blir jag lite skakig iom att en lågkonjuktur är i åtagande.

normalt är jag en person som kan hålla mig till en plan nör jsg väl bestämt mig men blir osäker dp situationen ör ny för mig och då jag vill det bästa för min son.

Ska jag göra någon förändring i min placering å säkra upp lite mer med långa elle större andel korts eller långs räntefonder ska jag sitta lugnt å båten?

Tack på förhand/Jocke

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är lätt att glömma bort att sparande i aktier innebär en risk. Historiskt sett går man med förlust en gång på fem under en femårsperiod och en gång på tio under en tioårsperiod, om man gör som du har gjort. Sonen skall förhoppningsvis inte sätta sprätt på pengarna med en gång när de blir tillgängliga, så ni bör ändå landa på fötterna.

Ett månadssparande på säg 10 000 per månad hade minskat risken betydligt.

Lagt kort ligger. Jag hade låtit det hela vara som det är. Däremot kanske du kan agera annorlunda om en sådan här sak dyker upp igen. Och vem vet, detta alternativet som du har valt, kan mycket väl vara det bästa!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack så jättemycket för svar på min fråga.
  Lite vår tanke med. Skulle sonen vilja göra ngt för lite pengarna om kursen är dålig just då så kan vi ta av annat sparande om det är för några år.
  Tack igen/Jocke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 2. Vit pil

  Tack så jättemycket för ditt svar. Skulle han vilja göra något för en del av pengarna om värdet är sämre just då så har vi lite annat spar vi kan stötta upp med så länge till kursen blir bättre så han jan sälja i ett bättre läge.
  /Jocke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Joakim
 3. Vit pil

  Hej!

  Jag skulle rekommendera iaf en 80/20 portfölj (aktiefonder/räntefonder) då det inte är över 10 år som ni ska avvara pengarna. Men annars känns det som en sund taktik.

  Allt gott!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-14 klockan 12:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂