Placerat kontra likvid
Sök:

Placerat kontra likvid

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Placerat kontra likvid

Hej,

Ett exempel,

Jag har i skrivande stund ett belopp på 1.000.000 kr. Min tanke är att köpa aktier i 10 bolag i 5 olika branscher. Alltså 2 bolag/bransch, totalt 10 företag.

Tanken är att gå in med 10.000 kr 5 ggr. I varje bolag.

Min tanke är alltså att både sprida risken vid inköp av bolagen till 5 tillfällen. Vidare spara 500.000 kr som likvida medel vid eventuell börskrasch.

Vidare så kommer jag att avsätta 10.000 kr/månaden som ska delas ut på aktuella bolag.

Spartid 5 år eller mer.

Tankar/åsikter om det tilltänkta upplägget?

Mvh

Simon

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Simon!

Först tänkte jag bara nämna att om du inte har hållit på med aktier tidigare så rekommenderar jag dig att först börja med fonder och en liten del, kanske 10%, av portföljen i aktier tills du har lärt dig att värdera bolag och hitta dom bolagen du verkligen tror på.

Men om vi går tillbaka till din fråga angående upplägget så skulle jag först säga att jag tycker en portfölj bör iaf vara mellan 12-15 olika aktier i 6-7 olika branscher för att få en bra riskspridning.

Tycker det är smart att gå in med lite i taget för att inte träffa av allt på toppen för aktierna du väljer. Även bra med månadssparande!

Att invänta en börskrasch är egentligen inte så enkelt som det låter, ingen vet när den väl kommer och när den kommer så är det inte så många som vågar köpa heller. Många som har pratat om börskrasch dom senaste 4 åren, dom har missat ganska mycket avkastning om dom har legat utanför hela den tiden. Tycker istället att du kan placera efter den risken du vill ha i en portfölj, vilken andel räntor/aktier vill du ha? En bra tumregel är 10% i aktier för varje år du kan avvara pengarna, så i ditt fall så kanske du inte ska ha mer än 50% i aktier?

Vad tror du själv?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-20 klockan 19:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.