Placering av arv
Sök:

Placering av arv

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

ställde för sedan frågan: Placering av arv

Hej,

Jag får drygt en miljon som förskott på arv. Jag undrar hur jag ska placera pengarna. Jag vill helst inte engagera mig för mycket i hur pengarna placeras, blir nervös över sånt. Har f.ö. aldrig haft pengar tidigare, vilket komplicerar det hela. Jag är snart 63 är och har sjukersättning. Min pension kommer också att bli relativt låg, omkring 18- 20000:- före skatt, vilket innebär att jag kommer att natta på kapitalet. Vet inte alls vad jag ska göra, men att ha pengarna på ett sparkonto är väl ingen god idé? Är tacksam för råd

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det du kan göra är att ha en större del av pengar på ett räntekonto hos t ex SBAB.

Sedan investerar du en del, säg 200-300k enligt nybörjarportföljen som du sedan tittar över en gång om året.

Ett annat alternativ kan vara en liknande portfölj som nybörjarportföljen hos Lysa. Då blir ombalansering och dyl automatiserat.

Då har du alltså större delen av kapitalet i säkert förvar och en liten del som du har möjlighet att få tillväxt på.

 

 

 

 

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eller så lägger du allt hos Lysa.se i en 60/40-portfölj dvs 60% aktiefond och 40% räntefond. Du behöver inte göra ett enda val till och till en schysst kostnad (0,4%). Enklaste valet om du inte vill ”pilla” själv med ombalansering och en portfölj du själv sätter ihop.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 2. Vit pil

  Tack för svaren, det känns redan lite enklare. Men nya frågor uppstår: Ska jag investera allt på en gång eller ska jag sätta in pengar vid flera tillfällen? Jag undrar också om det är en god idé att satsa allt i Lysa, eftersom jag sannolik tkommer att behöva tillgång till kontanter emellanåt. Ämnet att jag ställer dumma frågor och är tacksam för alla råd

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 3. Vit pil

  Ytterligare en fråga: Kan det vara bra att placera i flera portföljer med olika fördelning mellan aktier och räntefonder? Och i så fall Hur?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 4. Vit pil

  Hej Karin!

  Tycker att du ska investera det över 1 års tid och då 1/12 varje månad, du kommer att känna dig mer trygg om du gör på det sättet än att lägga in allt direkt.

  Pengar du kommer behöver inom något år bör inte ligga i denna portföljen hos Lysa, då är det sparkonto med insättningsgaranti som gäller.
  Så ta ut det du känner dig i behov av dom närmaste 5 åren och kör det på ett sparkonto!

  Ja, om du har olika sparhorisonter på olika portföljer så kan det vara smart att ha olika portföljer med olika fördelningar i.
  T.ex som ovan med pengar på sparkontot blir ju en typ av portfölj, sedan har du Nybörjarportföljen som blir en portfölj och som brukar vara bra mellan 5-7 års sparande. Sedan om man ska ha längre tidshorisont än 10 år så börjar man komma upp till att kunna ha 100% aktiefonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 5. Vit pil

  Är väldigt tacksam för alla goda råd från kunniga personer. Jag litar mer på de tips jag får här, än från banken. Fyll gärna på med fler tips och råd! Är förresten ISK något som är bra? Har en känsla av att det kan vara bra att sprida riskerna.?Antar att jag vill ha både hängslen och livrem.:-)
  Som sagt, är helt ignorant på ekonomiområdet

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 6. Vit pil

  Det verkar ju som att det skulle vara en fördel att placera kapitalet så säkert det går och kunna ta en del varje år för att dryga ut pensionen. Fast du kanske också vill ta en del att göra någon resa, bygga om, eller någon annan engångskostnad?

  Jag skulle kanske resonerat såhär ungefär. Sätta av 100 000 (eller vad du nu tänkt spendera på en engångsgrej) på bankkonto med insättngsgaranti.
  Av det som är kvar kanske 10-30% på bankkonto med insättngsgaranti som kan användas i ombalansering och att ta av när resten av investeringarna gått dåligt en tid.
  Resten fördela i huvudsakligen indexfonder med ca 50% aktier och 50 % fördelade på långa och korta räntepapper, guld och kanske råvaror och eller fastigheter.
  Då har man en ganska tålig portfölj. Men historiskt har en sån fördelning haft tillfälliga nedgångar på ca 25%. Det går inte att undvika den risken nästan hur man än gör.
  Det är då man lever av sina kontanter och klarar av att sitta still i båten.

  Du kan googla Stay Rich Portfolio av Meb Faber om du vill läsa mer om den här tanken själv .

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 7. Vit pil

  Hej igen,
  Pengarna står nu ”tryggt” på ett sparkonto hos SBAB och nordax. Förmodligen kommer de inte längre eftersom jag inte har en aning om HUR jag ska gå tillväga för att placera dem smart och relativt säkert. Behöver handfasta råd tex ”den här indexfonden eller räntefonden, eller vad det kan vara, ser bra ut”, Vet f.ö. inte ens var jag ska leta efter dem, eller ens vad jag ska leta efter….. Hittade Avanza och gick in på hemsidan, men sen var det stopp. Det är som att stå på en stor flygplats och leta efter en fight utan att ens veta vart jag ska åka! Behöver alltså handfasta råd.
  Som det ser ut nu, kommer pengarna förbli på ett sparkonto….till glädje för bankerna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Karin Lund

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-30 klockan 02:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.