Placering av pengar som pensionär
Sök:

Placering av pengar som pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Åke

Den här artikeln publicerades 2017-09-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Placering av pengar som pensionär

Hej!

Min fru och jag har tillsammans drygt 2 milj kr i 4 sparkonton. 800000 på ett årskonto ränta 1,2%.
Övriga konton har rörlig ränta mellan 0,8-0,85%. Vidare har vi ca 120000 i Aktier och 65000 i en fond som ej är lönsam..

Jag är 68 år så därför är ju min horisont allt ifrån 1år -10-20år.

Vi kommer att byta bank och i samband med detta har jag tänkt mig följande:
Vi lägger 1 milj kr på ett 1-års sparkonto hos den bank som ger bästa 1-årsräntan.
500tkr sätts in på den bank som har bästa rörliga räntan. Givetvis skall dessa banker omfattas av garantin.

500tkr avser vi att placera i fonder enligt följande:
LF Globala indexnära 40%
AMF Räntefond Lång eller Siltan räntefond Sverige 60%

eller skull man våga att välja:
Lf Globala indexnära 60%
LF Sverige indexnära 20%
Robur access Asien 20%

Vi har tänkt att behålla de 120tkr vi har i teliaaktier eftersom kursen fn ligger under den nivå vi köpt dem för, men om vi räknar utdelningarna så har vi ändå gått med en vinst på drygt 2%
Den olönsamma fonden avvecklar vi.

Tacksam för förslag och synpunkter på detta.

 

 

 

 

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag skulle faktiskt även rekommendera ett telefonsamtal med Henrik Tell som brukar svara på frågor här på bloggen. Han är en av Sveriges få oberoende rådgivare (vilket iof gör honom dyr per timme men billig i längden). Du hittar hans hemsida här: https://effektivff.se

Anledningen till att jag säger det är tidshorisonten är så flytande, sedan kan man också ställa sig frågan, behöver ni en avkastning på pengarna egentligen?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad menar du med att om vi egentligen behöver avkastning på pengarna? Det känns bättre om man kunde unna sig ännu mera guldkant på tillvaron med avkastningen på våra pengar än om man behöver att ta av vårt redan sparade kapital. Räntan på våra sparkonton är ju lägre än inflationen, så i praktiken minskar vi ju vårt kapital. Visserligen finns det risker med fonder på kort sikt, men om vi har tur med hälsan och allt så borde vi leva minst 20 år till.
  Vi klarar oss f n bra nu med våra pensioner, men den minskar ju med åren. Vi är därför medvetna om att vi kommer att behöva ta av vårt sparkapital för att se till att vi har samma nivå i framtiden.
  Vårt behov är att hitta en placeringsstrategi som bör ge minst 3% avkastning per år. Helst mellan 5-10%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Åke

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Här följer några fragmentariska åsikter och påpekanden.

Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut

Källa: https://www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/Om_Insattningsgarantin/

Därmed är inte hela ditt kapital om 1 miljon kronor skyddat om du sätter in det på samma bank. Fast om du och din fru har ett konto vardera på samma bank kan ju det också lösa problemet.

—–

Några alternativ till Länsförsäkringar Sverige Indexnära (förvaltningsavgift 0,20 %) är SPP Aktiefond Sverige A (förvaltningsavgift 0,20 %), Spiltan Aktiefond Investmentbolag (förvaltningsavgift 0,20 %),
Avanza Zero (förvaltningsavgift 0 %) och Nordnet Superfonden Sverige (förvaltningsavgift 0 %). De två sistnämnda är endast tillgängliga om man placerar sina pengar på Avanza respektive Nordnet. Fonderna har lite olika bredd och inriktning, men jag tycker att man kan ställa dem mot varandra när man gör ett fondval.

—–

Att behålla en aktie med motiveringen att den ligger under den nivå man köpt den för är egentligen ingen hållbar motivering. Det som har hänt har hänt och är historia, och det enda som gäller är framtiden och om man tror man kan få bättre riskjusterad avkastning i ett annat värdepapper.

Därmed inte sagt att man ständigt skall hoppa från aktie till aktie. Det brukar löna sig att sitta still i båten.

Dagens Industri skrev den 8 augusti 2017 att Didner & Gerge aktiefond har köpt 17 miljoner aktier i Telia under sommaren. Didner & Gerge brukar vara duktiga förvaltare, så förhoppningsvis har de sett något i bolaget som resten av börsen inte upptäckt ännu. Om inte annat så får ni glädja er åt att ha fel tillsammans. ;)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-14 klockan 20:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.