Placering för äldre föräldrar
Sök:

Placering för äldre föräldrar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anton

ställde för sedan frågan: Placering för äldre föräldrar

Mina föräldrar är 56 respektive 59 år gamla, och har nu börjat ta aktiva steg för att maximera sin ekonomi inför pensionen. De har aldrig haft särskilt gott ställt, och p.g.a. okunskap och osäkerhet har de ofta levt med en allt annat än optimerad sparstrategi. Snåla sparkonton samt riktigt obskyra upplägg förmedlade av banktjänsteman har varit melodin. Nu börjar det dock bli viss ordning, och idag ser deras ekonomi ut som följer:

Lån: cirka 200.000kr med en månatlig amortering på 4500kr
Buffert på sparkonto: cirka 120.000kr med ett månatligt sparande på 2000kr/månad
Fondsparande: Sedan mars 2017 sparas 2000kr/månad i passivt förvaltade indexfonder
Bostad: Gemensamt ägande av ett fritidshus (taxeringsvärde 615.000kr år 2015)

I tillägg till detta har de nyligen fått hem 90.000kr från ett katastrofalt sparupplägg utomlands, vilka nu ska placeras på annat håll. De är ganska riskaverta, men vill naturligtvis få goda förutsättningar inför pensionen. Sparhorisonten är således 5-10 år men jag vill eventuellt motivera en lägre andel aktier än normalt för denna tid då 1) De ämnar fortsätta med sitt månadssparande i aktier utan avbrott 2) de känner sig riskaverta och väldigt osäkra.

Jag har testat mig fram lite med Avanzas portföljgenerator, och tycker att en fördelning på 60/40 mellan aktier och räntepapper känns lockande.

Vad är er input?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Anton!

Jag tycker det låter vettigt med ca 60 aktier och 40 räntor i deras situation. Jag har en sådan fördelning själv på ett ISK för mitt 3-5-årssparande. Jag har 60% i LF global indexnära och 40% i AMF Räntefond lång. Ombalansering en till två gånger per år. Avgiften blir 0,16% och du täcker in 1600 aktier och ”hela världen”.

Ett alternativ till detta kan vara någon av Avanzas autofonder (Auto 3 eller Auto 4) eller Lysa (läs Jans artikel om dem). Dessa två alternativ är ”dyrare” 0,40%-0,50%. Om de är bättre än alternativet ovan låter jag vara osagt och det kan bara framtiden visa.

I övrigt så skulle jag lägga bufferten på 120’ hos SBAB där man får 0,65% i ränta (0,70% om man har bolån). Det finns banker som ger mer, men jag gillar SBAB eftersom man kan ha ett gemensamt konto samt att de har riktiga bankkonton. Med det menar jag att man kan göra överföringar mellan banker direkt utan bankgiro och OCR-nummer. Man kan lägga upp stående överföringar månadsvis från sin vanliga bank enkelt.

För man över från bufferten på morgonen finns pengarna på ens bankkonto på eftermiddagen.

Vidare så har de en bra app numer där man enkelt ser sina sparkonton.

Ett alternativ kan vara att ta 40% av 2000:- och spara på sparkonto hos SBAB (kalla det ”Krockkudde fonder”) och resterande placeras till 100% i en global indexfond.

Om ca 4 år har de slutbetalt sitt lån om de håller i sin amorteringstakt.

Hade det varit mina föräldrar hade jag försökt övertala dem att placera de kommande 90000 kronorna i en global indexfond och sedan fortsätta månadsspara i den.

En global indexfond bör på 10 år ge en snittavkastning på ca 7% +-1% per år. Om du lägger fördelning med 60/40 så kanske snittavkastningen landar på 5% +-1% per år givet 10 år sparhorisont.

Lycka till allihopa!

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Eftersom det är frågan om någons annans pengar ska man vara mycket lyhörd för vad de själva tycker. Oroar de sig för att upplägget är för riskabelt så tycker jag definitivt att du ska anpassa efter det. Oavsett vad du själv tycker är bästa sättet. Även om allt går bra så kan oron för upplägget göra att välbefinnandet kanske tvärtom minskar ändå. Relationen till dig kan ta skada om de känner sig pressade till något de egentligen inte vill.

  Och inte minst, vem VET egentligen vad som är en bra investering för framtiden? Just pensionen är pengar vi inte har råd att schabbla bort. Och vi lever i tider av snabba och stora förändringar som ingen kan förutse konsekvenserna av. Så att satsa på låg men stabil avkastning behöver inte nödvändigtvis vara en dålig investering. Kanske är gammal äldst igen? Låt päronen välja väg själva, men hjälp dem att välja det bästa inom ramarna av den.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stor Ek

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-12-24 klockan 07:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.