Placering för äldre pensionär?
Sök:

Placering för äldre pensionär?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anhörig

ställde för sedan frågan: Placering för äldre pensionär?

Hej!

Min äldre far +80år har via Nordea rekommenderats att placera sitt relativt stora kapital på fonden stratega 30. Allt kapital är placerad i den fonden idag. För det första ogillar jag det pga den höga förvatningskostnaden samt att det är bankens egna fond och man inte har rekommenderat något annat. Frågan jag ska ställa förstår jag är svår att svara på då det finns många om och men med anledning av hans ålder. Hur ska man lägga upp ett sparande för en person i åldern +80 på tex 0-3år, 3-5år, 5-10år? Sannolikt kommer det inte att förbrukas någon större summa från kapitalet. Önskar tips och förslag på ett bättre upplägg än Stratega 30.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I första steget hade jag funderat på vad målet med pengarna är – leva på dem? ge dem i arv? skänka bort dem? hur mycket behöver han tills han blir 100 år? etc. Ibland är nämligen rätt sak att inte ens placera pengarna. När målet är identifierat så skulle jag fortfarande tänkt i fyra-hinkar-principen. Det är ju ursprungligen en modell just för pensioner och att de ska räcka hela livet.

När det sedan handlar om själva implementationen av fyra-hinkar-principen så fungerar en fondrobot som t.ex. Lysa i både mellanrisk- och den passiva hinken. I bufferthinken är det ju enklast med bankkonto med insättningsgaranti eller en kombination av räntefonder.

Det är min spontana tanke. Lycka till med ert beslut!

Jan

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för ditt svar!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-21 klockan 08:39 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.