Placering för att få bli en glad pensionär
Sök:

Placering för att få bli en glad pensionär

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mona

Den här artikeln publicerades 2017-09-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Placering för att få bli en glad pensionär

Hej

Jag har nyss upptäckt RikaTillsammans och dina råd, precis vad jag behöver! Jag är en 52-åring som vill försöka göra det mesta utav min framtida pension.

Sedan tidigare har jag ISK på SEB med fördelningen;

 • SEB Dynamisk Aktiefond – cirka 150 000 SEK
 • SEB Strategi Defensiv – Lux cirka 250 000 SEK

Jag har även ett Avanza ISK där jag har cirka;

 • 15 000 i AvanzaZero och
 • 20 000 i aktier som jag investerat enligt rekommendation från SigmaStocks. Jag har testat detta i cirka 6 månader eftersom jag vill förändra ekonomin men som sagt inte vetat riktigt hur jag ska tänka.

Jag har haft SEB fonderna i 2-3 år men tyvärr går de bara minus och jag vet att man inte ska se det på kort sikt men efter att ha läst din blogg om fonder så har jag blivit taggad på att göra en förändring.

Mina tankar går i riktningen;

 • Flytta SEB Strategi Defensiv innehavet till Avanza ISK och köpa fonder enligt Nybörjarportföljen.
 • Låta SEB Dynamisk aktiefond stå som den är
 • Låta AvanzaZero stå som den är
 • Sälja aktierna enl SigmaStocks och investera i Nybörjarportföljen alternativt i AvanzaZero.
 • Därefter spara cirka 4000 kr/mån i Nybörjarportföljen

Tacksam för din/er feedback på mina tankar. Det skulle också göra mig väldigt glad om ni kan hjälpa mig med fördelningen av fonder. Bör jag verkligen välja 50% i räntefonder med tanke på att det inte verkar så förmånligt idag.

Tack för en väldigt inspirerande blogg!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag tycker att du ska flytta ditt innehav du har hos SEB, för de fonder du har hos dem är dyra (1,25%, 1,41% i årsavgift) och jag ser inte något mervärde i att äga dessa då man inte kan förutse framtiden. Det enda man kan förutspå är de dyra kostnaderna.

Dessutom tar SEB dynamisk aktiefond en resultatbaserad avgift på 10%. Äger man en dyr och ”spännande” fond i några månader är det ok att förvaltningsavgiften är hög, men annars bör man alltid ha billiga fonder i sin portfölj.

SEB Strategy Defensive är dessutom en extraordinärt urusel fond med mycket dåliga resultat historiskt sett, och den har inte ens ett jämförelseindex som man kan jämföra utvecklingen mot.

Långsiktigt kommer dessa dyra fonder utgöra en stor kostnadspost så jag skulle personligen inte ha kvar såpass dyra fonder i min portfölj. Hellre billiga indexfonder som vanligtvis kostar minst 1/3-1/4 av de aktivt förvaltade fonderna. Jämför du avkastningen så skiljer det sig inte mycket alls mellan dem heller.

Jag vet inte hur din aktieportfölj ser ut som Sigmastocks rekommenderade, men den delen får du utveckla lite mer.. har du gått med vinst eller tappar de mycket värde? Ligger de på ett ISK?

Sen är kruxet om du får billigare bolån om du har fondsparande hos SEB.

Har de en sådan överenskommelse med dig, och du vill behålla de förmåner de ger dig, får du leta efter indexfonder som SEB har :

https://seb.se/bors-och-finans/fonder/fondkurslista  (i rullgardinen kan du välja och sortera efter indexfonder), deras indexfonder kostar 0,40% i förvaltningsavgift. Du kan även söka på räntefonder och de har en lång lista med både korta och långa räntor och obligationsfonder.

Några 50% räntefonder behöver du inte tycker jag. Eftersom du ska spara i nästan 15 år (mer egentligen eftersom du förmodligen inte ska använda alla pengar du har på börsen den dag du går i pension?) kan du gott och väl ha 10-20% räntefonder.

Överväg t ex att ha 60% globalfond, 20% sverigefond och 20% räntefonder till att börja med. Sen kan du ju alltid utvärdera och se om du vill ta högre eller mindre risk.

Vad gäller Avanza zero 15,000 kr och aktier 20,000 kr så gissar jag på att alla dina aktier är svenska? Då har du där en tung portfölj som enbart är riktad mot den svenska marknaden, vilket innebär en stor risk.

Du skulle kunna ta de 15,000 kr du har hos Avanza zero och fördela dessa så att de bildar en liten portölj med globala och svenska fonder. Men det beror ju också på som sagt hur dina övriga 20,000 ligger placerade.

Hoppas att det inte blev förvirrande!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tusen tack för bra kommentarer!

  Jag har haft på känn att fonderna på SEB inte är någon hit alls men som sagt inte vetat riktigt vad jag ska göra. Min tanke bakom att behålla Dynamisk aktiefond hos SEB är just för att jag har bolån hos SEB som ska skrivas om i april/maj nästa år. Ska genast kolla in deras indexfonder istället och flytta över innehavet i Dynamisk till dessa. När det gäller Defensive så säljer jag alla och flyttar över till ISK på Avanza för att sedan fördela enligt din rekommendation. Då har jag i alla fall ett visst sparande i fonder kvar hos SEB med tanke på bolånen.

  Min SigmaStock portfölj (ligger på ISK konto via Avanza) innehåller ganska många aktier men i små kvantiteter (alla svenska) och den har bara gått plus ett par hundralappar;
  BeijerAlma, Traction, Oriflame, Nordea, Tethys Oil, Handelsbanken, Addnode, Kappahl, Securitas, Nolato, Bilia, Acando, Mekonomen, HM, Betsson, Telia, Swedish Match, SkiStar, HiQ, Fast Balder, AQ och Clas Ohlson.
  Likaså är det med AvanzaZero också några hundralappar plus.

  Glömde säga att jag har en del AZN aktier (värde idag cirka 40’) som jag fått i samband med jobb där, dessa tänkte jag stå kvar eftersom de inte är på något ISK.

  Kan ju i så fall ta SigmaStock + AvanzaZero värdet och satsa på globala aktier istället och låta AZN stå för den svenska delen. Vet att det inte är så smart att ha bara en aktie som den svenska delen men tänkte mest på skatten. Eller är det bättre att sälja även dessa och lägga allt i en pott och därifrån göra fördelning med 60% global, 20% sverige och 20% ränte?

  ”Ju mer man förstår desto mer inser man vad man inte vet”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mona

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-19 klockan 18:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.