Placering för en pensionär som inte vill förlora pengarna.
Sök:

Placering för en pensionär som inte vill förlora pengarna.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mats

ställde för sedan frågan: Placering för en pensionär som inte vill förlora pengarna.

Hej Jan.

Jag antar att jag kommer glida under radarn här för det är väl en stor mängd människor som undrar saker kan jag tänka.

Min mor som är pensionär funderar på att teckna ett avtal med folksam som efter 3års bundet kapital på 300k kronor ska generera en ränta på ungefär 29k kronor. Först måste hon betala en avgift på 7k kr och en årsavgift på 0,25%.

Efter 3år får hon ut 4k i månaden och vill hon ta ut en större summa blir det om jag förstår rätt en uttagsavgift på 7%.

Jag tycker det här låter helt sjukt, hon är rädd för att förlora pengarna vilket gör att hon dras mot ränteplaceringar.

Kan jag rekommendera något annat till henne? Finns det någon fördelning på Lysa t.ex som i princip är ”riskfri” istället för det här avtalet?

Jag förväntar mig ingenting men hoppas på ett svar det gör ont i själen på hur hon placerar sina pengar även om hon naturligtvis får styra över det själv.

Med varmaste häslningar

Mats

Det finns 3 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Om din mor är pensionär är hon troligen upp emot 70 år. Då ska man inte placera sin pengar på börsen, om man vill ta ut dom innan man dör.

Den enda placering som är riskfri är ett vanligt bankkonto,  där räntan idag är högst 1 %.

300 000 kr ger alltså 3000 kr i ränta.  Det är säkra pengar som ingen kan ta ifrån henne.

Säg att hon får leva till hon blir 85 år, dvs ca 15 år till. Då kan hon ta ut ungefär 300 000/15 = 20 000 kr per år utöver räntan.

Räntan kan hon lämpligen köpa skraplotter för. Första året ger det 100 skraplotter á 30 kr. Det ger lite spänning och avkoppling från driften att maximera ens avkastning på kapitalet.

Varför ska man hålla på med bindningstider, robotar eller andra arrangemang när man inte vet hur långt ens liv blir?

Vill hon att det ska bli kvar en del pengar efter hennes död får man föra ett helt annan resonemang.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Vilket krångligt upplägg! Jag hade hållit mig borta bara avden anledningen.

Men bara för att se att jag förstått det rätt. Hon sätter in 300t och kommer totalt få ut 329t minus avgifter. Hon får börja ta ut pengarna om 3 år och den totala utbetalningstiden är sedan ca 7 år.

Avgifterna är 7t plus 0,25% av kapitalet.

Nu orkar jag bara göra några snabba överslag. Vill du räkna petnoga får du lägga upp det år för år i ett kalkylark.

Men jag får det till ca 1,5% i ränta per år minus ca 0,5% per år i förvaltningsavgift. Med tanke på hur länge hon binder kapitalet känns det som riktigt dåligt betalt.

Det extremt trygga alternativet är att hon skaffar ett fasträntekonto hos en nischbank och helt enkelt binder pengarna i tre år. Därefter kan hon omvördera och se vad hon vill göra. Kolla olika konton hos Compricer här: https://www.compricer.se/sparande/?domain=www.compricer.se&amount=300000&showonlydepositguarantee=yes&showonlyfreewithdrawals=no&maxbindtime=36&timetype=exact

Marginalent stt ge 1,80% per år så redan där är de dubbelt så bra som Folksams alternativ. Och då är hela kapitalet upplåst direkt efter tre år. Om hon verkligen vill binda pengarna i tio år (som hos Folksam) så kan hon dela upp det på flera olika fasträntekonton med olika lång bindningstid.

Om hon vore beredd att ta lite risk så är ett annat alternativ att sätta en viss del av pengarna på börsen. Till exempel 10% i Avanza Global och resten på ett fasträntekonto. Det blir billigt, låg risk och troligtvis bättre avkastning än Folksams alternativ. Med lite tur så klår hon åtminstone inflationen.

Till syvende och sist finns det inga trygga placeringar som ger avkastning i dagens läge. Räntorna är låga så alla trygga placeringar innebär att man går back jämfört med inflationen. Men hon kanske i alla fall kan välja något där hon inte binder upp sig?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den totala utbetalningstiden ska inte längre än 7år.
Antal kapital värde ökar inte. Anta kapital värde ökar inte. Om kapital värde ökar blir fast årsavgift blir högre.
Kapital: 300000kr, avkastningen: 29000 (3år)
Tex. 300000×0,25%x3=9250 (fast årsavgift) + 7000kr (engångsavgift)
Efter 3 år:-
300000-9250-7000=283750kr
283750+29000=312750kr

312750kr/4000kr=78mån cirka 1,5 år.

Om mamman vill ta mer än 4000 per månad betalar hon 7% uttagsavgift.

Är det en pensionen kapital försäkring? Kapital försäkring är inte riskfri!

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag skrev fel_
  312750kr/4000kr=78mån cirka 6,5 år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-11-13 klockan 15:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.