Placering inför pension
Sök:

Placering inför pension

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin Risberg

ställde för sedan frågan: Placering inför pension

Hej! Har fått en vinst på ca en miljon vid försäljning av en tomt. Jag är 56 år och har tänkt att dessa pengar ska förvaltas så att jag kan gå i pension vid 62-63 års ålder. Jag har inget eget pensionssparande sedan tidigare. Jag har haft stor glädje av ”rika tillsammans” och har placerat mina pengar så här: LFGlobal indexnära 135.000 kr, SPP Fonder Aktiefond Global 135.000 kr, Spiltan Aktiefond Investmentbolag 130.000kr och Spiltan Räntefond Sverige 100.0000 resterande 500.000 kr har jag på SBAB med 0,7 %ränta. Jag har ett månadsspara fördelat på Didner & Gerge Aktiefond Sverige, Lannebo Sverige och Swedbank R KPA Etisk fond. Har jag balanserat mitt sparande bra eller har ni synpunkter på förändringar och förbättringar? Med vänlig hälsning, Karin

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Karin,

Du har valt bra globala indexfonder med låg avgift och även Spiltan investmentbolag har visat fina resultat. (Även om det självklart inte är en garanti för framtiden). Men de 50% av pengarna du har på sparkontot jobbar inte och det kan jag tycka är synd. Det betyder att de pengarna under de kommande 6-7 åren kommer att minska i värde p.g.a. inflationen. Så personligen skulle jag nog investera ytterligare 400 000 kr. med ca 60% i räntefonder och 40% Global index. Och lämna 100 000 kr som buffert på sparkontot.

Det beror naturligtvis på hur stor risk du vill ta och att ha pengarna på sparkontot med insättningsgaranti är ingen risk. Men då kommer pengarna om 6-7 år att vara värda ca 9 till 10% mindre.

Mvh Eric

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-11-10 klockan 20:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.