Placeringar månadsparande
Sök:

Placeringar månadsparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil

Den här artikeln publicerades 2017-05-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Placeringar månadsparande

Hej,

Jag är en arbetande kille på 20år med fastanställning och inkomst. Jag har på senaste blivit väldigt intresserad av sparande i form av aktier och fonder. Har för övrigt läst mycket om nybörjarportföljen och börjat spara i samma fonder som den.

Nu har jag en fråga gällande mitt månadssparande. Jag sparar 50% av lönen och vill gärna ha lite råd och tips på hur jag ska spara. Jag har tänkt att fördela de så att jag sparar 50% på mitt vanliga sparkonto så jag bygger upp en buffert. De andra 50% sparar jag i fonder/aktier. Först och främst i mina befintliga fonder/aktier. Hur tänker du om detta upplägget? Har du tips på hur jag kan spara? Om jag tex ska spara på mitt sparkonto i Handelsbanken eller det jag har på Nordnet, eller om jag ska lägga in 100% av mitt sparande i ISK konto osv.

Tack på förhand!

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Om du kan spara 50% av din lön känns det som att du fortfarande bor kvar hemma med dina föräldrar? Ursäkta om jag antar för mycket. Om det dock är så, antar jag att du planerar att köpa en bostad inom några år? Eller kan du tänka dig att bo i hyreslägenhet? Beroende på hur du svarar bör du spara majoriteten i något högräntekonto (med insättningsgaranti) eller om du vill spara det mesta i aktiefonder om sparhorisonten är lång. Nybörjarportföljen anses ju vara bäst för en sparperiod om ca 5 år. Men dåliga år där börsen kraschat och försöker mödosamt ta sig upp kan följas av ytterligare dåliga år och därför anser jag inte att 5-10 år är en speciellt lång period. Man ska ju komma ihåg att en börskrasch på 50% kräver 100% i uppgång för att återgå till ”startvärdet”.

Talar vi om 20 år är det en lång sparhorisont.

En buffert är alltid bra att ha men mer än två månadslöner brukar väl inte rekommenderas. Det tar inte lång tid att spara ihop till en sådan buffert för dig skulle jag tro.

Handelsbankens konton ger väl nära noll skulle jag tro. Då är statens SBAB bättre då de ger 0,55% i ränta. I ISK kan man testa köra avanzas ”räntetrippel” genom att investera i olika räntor och obligationer och därigenom få lite bättre avkastning än t ex nischbankerna. Men då är ju även risken högre. Att bara låta buffertpengarna ligga i ISK är absolut inte rekommenderat för du betalar ju en schablonskatt på alla insättningar /innehav du har på ISK.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej,

  Tack för svar!

  Det stämmer, bor fortfarande hemma men en flytt inom några år är högst aktuellt! Kan absolut tänka mig hyreslägenhet. Men jag har annat sparande som är tänkt till en eventuell flytt. Detta sparande är tänkt längre än så.

  Okej, bra att veta, tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 2. Vit pil

  Vad tror du om jag sparar 50% i ett högräntekonto (med insättningsgaranti) och 50% i aktiefond, till exempel Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Då kan jag ju samtidigt ha min buffert på högräntekontot (med fria uttag)? Hittade ett intressant sparkonto hos Qliro med 0,90% ränta med statlig insättningsgaranti samt fria uttag. Om jag skulle göra såhär så har jag ju ”säkrat” upp mig lite. Vad tror du?

  Tack på förhand!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
 3. Vit pil

  Jag skulle säga att ha flera fonder än bara en. Gärna en bredare global indexfond brukar jag generellt rekommendera.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-29 klockan 11:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.