Placeringar månadssparande
Sök:

Placeringar månadssparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattis

ställde för sedan frågan: Placeringar månadssparande

Jag månadssparar i aktier och fonder och har en fundering gällande fördelning av mina månadsvisa inköp som jag skulle vilja ha era tankar kring.
Låt oss för enkelhetens skull förenkla och säga att min strategi är att ha 50% aktier och 50% fonder samt att min sparhorisont är ca 20 år.

De två alternativen jag står mellan är att:

Alternativ A

Anpassa mina månatliga inköp utifrån hur min portföljs fördelning förhåller sig till min målfördelning. Detta för att hålla min fördelning i portföljen så nära min målbild som möjligt. Exempel för att förklara konceptet:
Aktierna går bra föregående månad och är nu värda 50 tkr, medan fonderna är värda 40 tkr. Månadsinköpet om 5 tkr läggs därför uteslutande på fonder.

Alternativ B

Varje månad köpa enligt min fördelning utan att ta hänsyn till min portföljs utveckling, dvs alltid köpa 50% aktier och 50% fonder. 1 gång/år skulle jag ombalansera portföljen för att uppnå min målfördelning. Exempel för att förklara konceptet:
Aktierna går bra föregående månad och är nu värda 50 tkr, medan fonderna är värda 40 tkr. Månadsinköpet om 5 tkr beaktar inte portföljvärdet, utan köper aktier för 2,5tkr och fonder för 2,5tkr.

FÖR/NACKDELAR

Styrkan med A tänker jag skulle vara att man i viss mån köper det som i förhållande till övrigt i portföljen är ”billigt”.
Svagheten med A tänker jag skulle vara att man köper mindre av det som går bra och mer av det som går dåligt.

Vilken strategi hade ni valt?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det blir mycket att uppdatera i en excel-mall och hålla på med, för alternativ A. Dessutom om någon av dina aktier går med stor förlust investerar du ännu mer i dom. Där finns momentum-effekten där aktier som går ned brukar gå ned ännu mer. Så man investerar i förlorare automatiskt. På 20 års sikt så får man både vinnare och förlorare när man köper globalindex och med en sådan lång tidshorisont så är allting på rabatt nu. Det är vinnare man vill köpa, och det gör man i index. Där får man momentum också.

Jag skulle köra 90% LF global indexnära och sedan 10% aktier. Går dina aktier bättre än index, kontinuerligt, med åtanke för tid och känslor så kanske du är som neo i Matrix :) The chosen one. En ny warren buffett. Aktiva fonder skulle behöva sånna så då kan du tjäna mycket pengar.

Mvh och lycka till.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-31 klockan 20:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.