Planera föräldraledighet och val av försäkringar
Sök:

Planera föräldraledighet och val av försäkringar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Henrik

ställde för sedan frågan: Planera föräldraledighet och val av försäkringar

Jag har två frågor om föräldraskap och ekonomi. Kanske kan det vara värt att göra ett avsnitt om?

Jag och min flickvän väntar barn om några veckor. Jag tycker det är en djungel med att planera föräldraledighet när det kommer till ekonomin. Det finns dagar med lägsta ersättning osv som jag inte hänger med på. Jag har upptäckt att det blir väldigt dyrt att vara hemma länge. Min flickvän skulle kunna vänta 24 månader med dagis, men jag känner att jag inte vill offra mitt månadssparande. Jag tänker helst 18 månader men har hört att 20 månader är bättre ur ett psykologiskt perspektiv för barnet. Hur skall man tänka?

Vi skall också välja barnförsäkring och välja försäkringsbelopp vilket styr avgiften. Jag har tidigare även behövt avgöra om jag skall ha dubbla (som säljaren på trygg-hansa föreslog) liv och olycksfalls-försäkringar då jag fick tillgång till gruppavtal. Jag tänker lite på att det finns ju en anledning till att bolagen säljer försäkringar: de tjänar pengar på det. Jag har ju disciplinen att spara, då jag för närvarande sparar 10% till bufferthinken och 60% till passiva hinken. Jag känner att det är bra att ha tryggheten med en försäkring, men hur långt skall man gå i försäkringsbelopp osv istället för att spara buffert själv?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej! Det finns nog inget riktigt rätt i hur man ska tänka, utan det är nog individuellt baserat på förutsättningar.

Det är ”dyrt” med barn samtidigt som det är ett aktivt val. Frågan är väl kanske snarare hur dyrt får det vara innan man lämnar tillbaka barnen? Vad får barnen kosta? ;-) (jobbig fråga men de är samtidigt ovärderliga och är svåra att sätta ett ”pengavärde” på)

Om ni har råd så tycker jag ni ska ställa er frågan hur mycket tid med barnen ni vill och kan lägga. Personligen så vill jag ha så mycket tid jag kan med mina barn men eftersom det kostar att vara borta från jobb så tvingas ju alla in i en balans kring vad som är möjligt.

Menar du att du kan spara 70% av din lön? Grattis i så fall. Personligen skulle jag nog under småbarnsåren dra ner på det och växla till tid också. Många sparar ju inte ens 10% så det känns som att det finns marginaler att ta av.

Bara lite tankar!

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Tack för ditt svar!  Ja, småbarnsåren går ju inte att ta igen. Vi får hitta en balans i det!  Jo, jag sparar 70% tack vare låga utgifter, låg hyra och också passiv inkomst. Det är också nu när vi kan bo rätt litet och vara utan bil.

/Henrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag har tre barn och betalar ett par tusen per barn och år i barnförsäkring (Folksam). Inser att det är rätt små summor som betalas ut, även i händelse av allvarlig sjukdom eller dödsfall. Rimligen borde jag lägga de tusenlapparna i barnens sparande istället. Har tyvärr inte orkat räkna på det.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-05-17 klockan 14:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.