Planera sitt sparande
Sök:

Planera sitt sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av R

ställde för sedan frågan: Planera sitt sparande

Hej.

Det här är absolut ingen titta här hur mkt pengar jag har tråd, utan vill ha lite vettiga tips på hur ni andra gör med era pengar, och hur man kan tänka. På nått sätt vet jag att börsen är väl vägen att gå, långsiktigt.

Jag har en större summa 1000000 på ett konto på Volvo finans, flyttade över pengarna från Swedbank 2014, Volvo hade bättre ränta typ 3%. jag sedan dess låtit pengarna ligga, ränta nu ca 0,65%, jag har under åren köpt aktiefonder månadsvis hos Avanza för ca 8000 av min lön.

Har även ca 85000 kvar på Swedbank som jag funderar på att pytsa in på Avanza utöver måndassparandet.

Två ISK med global, Sverige fond, tillväxt, i båda. sen köpte jag Investmentbolag, Investor, Kinnevik och Latour.

Allt som allt har jag kanske 250.000 i värdepapper.

Jag vet att ingen kan svara på eller kanske helst inte ger råd. men vad ska man göra med pengarna på Volvo finans? Det är inga pengar jag behöver nu, jag klarar mig bra på återstående lönen. Men man läser att pengar på konto är typ det sämsta, men samtidigt vill man inte gå in med större delen på börsen.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Ja, som du säger så spontant verkar du ha en hög andel av ditt kapital på bankkonto.

Det behöver inte vara ”det sämsta” men det vore intressant att veta vad du tänker om framtiden. Vad händer om 5-10 kanske 20 år?

Hur gammal är du, om man får fråga?

 

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Är strax över 30år.
  Svårt att säga, vill väl ha en ekonomisk trygghet kanske. kommer väl att bli ett husköp framöver, när vet jag inte. Jag har ju sett på mina isk portföljer att dom sedan start har ökat ca 35%. och det är ju bra mkt mera än Volvo kontot. sen vet jag inte om det är bättre att ta ut vinsten och köpa in sig igen, som det är nu så ser jag bara pengarna öka och minska, samtidigt som jag månadssparar, och hoppas väl att den dagen jag tar ut pengarna så ligger dom på plus i avkastning.

  Jag började mest för att testa, sen ser jag nu att dom har ökat och det är ju roligare än att ha dem på sparkonto. men risken finns ju att det går neråt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 2. Vit pil

  Planera pensionen och placera i fonder typ hedgefonder mycket säkrare långsiktigt sparande.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tero Hollanti

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Börja med att läsa lite artiklar som finns här på bloggen.

Detta kommer ge dig lite perspektiv på hur du kan placera dina pengar framöver!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Hej.

  Har läst igenom länken. och det är fortfarande lite kluvet. jag har alltid varit lite försiktig med pengar. ska man gå efter hink-principen så ska jag ju flytta pengarna från volvo finans och swedbank till ex Lysa, och sen dela upp dom i de olika hinkarna. Troligtvis kommer detta att ge en bättre avkastning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 2. Vit pil

  Att ha en sådan stor del av sina pengar på ett räntekonto är som att förstöra pengarna, dom äts upp varje år av inflationen.
  Det är just därför man ska få pengar man inte behöver att börjar jobba.

  Du behöver inte slänga in allt direkt, du kan även sprida ut det över kanske 12 månader för att minska risken för att pricka av en topp.
  Men att dom ska exponeras mot börsen på lång sikt tycker iaf jag är självklart.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 3. Vit pil

  Jo jag har insett det att dom äts upp, dock ska man våga pytsa in på börsen.

  Är nybörjare på detta.

  Har läst hink principen några ggr nu. men jag är inte helt klar över hur jag ska få det att fungera. Dom har rekommenderad års utgifter. säg att jag har ca 15000kr i fasta utgifter, och jag får i lön ca 25000 efter skatt.

  De pengar jag har på Volvo och ev Swedbank. jag skulle ju kunna ha ex 200000 kvar på Volvo som säkerhet och resten delas upp enligt hink principen, vet dock inte hur jag ska få till det. sen har jag ju månadsöverföring till Avanza 8000kr. jag bör ju även ha en överföring till Lysa, skapade konto där igår.

  Antar att jag bör ha en Buffert hink på Lysa. I artikeln ca 1 års utgifter, 180000kr. Mellan hinken, 3-7års (5) utgifter, 900000kr. redan där ser jag problem eller är detta ett mål att ha. dom som läser här och vill tillämpa denna strategi har kanske inte ens i närheten av dessa summor att placera i dessa ”hinkar”.

  Skulle ju kunna placera så att jag har buffert Hink på Volvo, Mellanhinken på Lysa 60/40, är inte detta en stor risk med majoriteten av kapitalet?

  Passiv hink på Lysa, vet dock inte hur den ska fördelas.

  Lek hink, de ISK konton och investmentbolag jag har på Avanza.

  Det verkar som att bra upplägg, men jag fattar inte riktigt. Vad händer med hinkar om jag måste ta ut en större summa. kanske kontant insats till hus. Från vilken hink? då känns det som att principen kommer att falla.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 4. Vit pil

  sen är frågan om det är en nackdel att ha pengar på flera banker. och sedan flytta över till ex, de olika hinkarna, vet inte om det medför extra kostnader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 5. Vit pil

  Du gör en liten tankevurpa när du räknar med dina utgifter första året.
  Eftersom du har en lön första året (A-kassa) så behöver inte bufferten vara exakt lika stor som dina utgifter, du kan därför räkna bort vad du får i A-kassan och du kommer där efter egentligen hamna på en minussiffra (du behöver alltså ingen buffert för att hålla upp din levnadsstandard i ett år.
  Däremot så behöver du en buffert för att andra saker kan hända under ett år, oförutsedda utgifter som inte är räknade till dina löpande utgifter, därför bör du ändå ha en buffert för att täcka upp om något sådant händer.
  Svårt att säga en exakt summa, men kanske ca 20-30000 om du bor i hyresrätt och 50 om du bor i bostadsrätt/villa?

  Bufferten bör inte ligga hos lysa eftersom det är en kort tidshorisont på mindre än ett år, då passar sparkonto med insättningsgaranti perfekt.

  Du måste inte ha ett lysakonto, du får absolut ha det men det är då för mellanrisken eller passiva hinken som du ska använda den tjänsten till.

  Sedan för din mellanrisk, jag tycker inte man behöver 7 års utgifter där, räcker med 3-4 för mig iaf.
  Räkna då såhär:
  Första året har du A-kassa som täcker dina kostnader, då har du täckt första året.
  Dom två nästkommande åren kanske du även här har någon inkomstförsäkring eller liknande om du skulle bli sjukskriven, då ska du räkna med detta här också.
  Annars om du inte skulle ha det så får du räkna med 12 x 15 000kr per år.
  Om du skulle välja 3 år som mellanrisk så har du då 24 x 15 000kr = 360000, eller 4 år, 36 x 15000kr = 540000kr.

  Sedan får du också kanske tänka på att det du kanske kallar ”fasta kostnader” kanske inte allt är fast?
  T.ex mat är inte fasta kostnader och bil är inte heller fast, speciellt om du skulle vara arbetslös och inte ha något jobb att åka till. Så här skulle man kanske kunna räkna ned lite på dom fasta kostnaderna om man skulle bli arbetslös eller så, så säg för 3 år kanske 300000kr och för 4 år 450000kr?

  Så skulle jag ha räknat iaf.

  Ett kontant uttag för att köpa bostad bör inte komma som en ”plötslig” händelse, därför bör detta sparas i ett målinriktat sparande med en risk som passar den tidshorisonten, detta får då kanske bli en till hink mellan bufferten och mellanrisken där du får lägga det mesta av sparandet för att spara till en bostad.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 6. Vit pil

  Problemet för mig är att inse stt pengarna äts upp på Volvo och att man bör flytta större delen till ett bättre sparande. Där kommer problem nr 1, vart bör pengarna flyttas till, säg att jag kan placera 600000 till att börja med, så får jag ta att resten kanske minskar pga inflationen, då jag är försiktig och inte vill gå in med allt.

  Lysa verka enkelt då jag kan låta pengarna vara och det sköter sig själv. Annars kanske jag kan starta ett nytt ISK hos Avanza med en 60/40 protfölj och kalla mellanrisk, men där tar det emot att lägga in 600000, pga av risken. Samtidigt vill jag ha ett bättre sparande, kanske ha 20/80 men då blir det lika buffert hinken.

  Mina aktiefonder på Avanza har jag aldrig rört på ca 4 år, vet inte hur det går till att ombalansera, jag har 8000kr månadsspar i dessa fonder med en viss procent i varje fond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 7. Vit pil

  Det är exakt samma risk i Lysa som det är i att göra en egen portfölj på Avanza, risken ligger i mängden aktier mot räntor, så säg att du gör en egen portfölj på Avanza med 60/40 och en på Lysa med 60/40 så har dom samma risk.

  Tyvärr får man inte avkastning utan att ta risk, dom går hand i hand.
  Börsen har historiskt alltid gått uppåt över tid och det är därför man anser att det är ett säkert sparande på 10 års sikt, vad är det som säger att aktier/bolag ska sluta handlas då företagen drivs av människor som vill tjäna pengar eller utveckla en produkt/tjänst som ska göra världen bättre fast ändå kommer man tjäna pengar på produkten i slutändan.

  Att investera i aktier och speciellt indexfonder är en investering på att världen ska fortsätta utvecklas och företag ska växa och att företag ska tjäna pengar i det långa loppet.
  Tror man inte på en värld av företag och utveckling så ska man inte äga aktier/aktiefonder.

  Du ska göra exakt som du själv vill, men att ha en större summa pengar på ditt Volvokonto utan ett mål är ett värdeförstörande, så länge man vet om det och har gjort det valet så är det helt okej!

  Om du vill ombalansera en portfölj på t.ex Avanza så kan du använda Jans ombalanseringsdokument som du hittar här: ”Ombalansering”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 8. Vit pil

  Jag har bokat flyttning av hälften av pengarna på Volvo finnas.

  Grejen är att det för mig verkar svårt att ombalansera i en 60/40 och 90/10 hos Avanza. Sen veta vilka fonder, räntepapper att köpa. räcker det 2 av varje, eller 10 av varje för att få riskspridning. Ha lika värdepapper i båda portföljerna men med olika fördelning. Det finns så mga frågor om detta.

  Läste att vissa kör med Avanza global, och en räntefond, antar en blandräntefond. Sen är dom nöjda med det pytsar in kanske 60% av allt dom har. Vad blir risken mot att ha där mot att ha dom på Lysa som har flera 1000 som fördelas på.

  Du ska ha ett stort tack för din tid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 9. Vit pil

  Kul!

  Absolut är det lite bökigare att ombalansera själv istället för att låta Lysa göra jobbet, det får man väga själv om man tycker det är värt att göra det själv och spara lite på förvaltningsavgiften eller låta Lysa göra det för en liten kostnad.

  Om du kör två fonder som du säger, en global och en räntefond, då anser jag att det inte är några problem alls att ombalansera en gång om året, då ska du bara ändra tillbaka dom två så att dom står i 60/40 resp. 90/10.
  Om du använder fler fonder så är dokumentet jag länkade ovan att föredra.

  För att veta vilka fonder du skulle kunna ha så rekommenderar jag att du läser ”Globala Barnportföljen” och väljer den förenklade versionen, då kommer du max att ha 4 fonder som är lätt överskådliga och är inga problem att ombalansera.

  Lysa har som du säger exponering mot över 1000 bolag, men det har t.ex Avanza Global också, lägger du sedan in som anges i ”Globala barnportföljen” en tillväxtfond och en Sverigefond så har du ännu fler bolag. Mer riskspridning än det behöver du verkligen inte.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 10. Vit pil

  Känns kul att man vågar göra nått med sparandet och hoppas iaf det går bättre än sparkonto.

  Kan man på nått sätt få ett mått på sin risk i sparande på hela sitt kapital, allstå penga på bankkonto, börsen. Typ som Avanza skala 1-7 i risk. Har kikat lite på deras hemsida där man kan analysera sin portfölj, intressant. Men vad betyder Shapekvot, min ligger på 1.06 på totalt på allt sparande. Men jag tror inte ser min totala risk på sparandet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  R
 11. Vit pil

  Hej!

  Absolut fungerar Sharpekvot som ett bra mått på riskjusterad avkastning.
  Du kan läsa mer här om Sharpekvot och vad det betyder!

  Sedan så finns det som du säger en riskskala på t.ex avanza på varje fond, den riskskalan visar endast hur stora svängningar fonden har haft dom senaste 5 åren, riskmåttet kallas för SRRI-risk och mäter som sagt svängningar i fonden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det känns lite löjligt att man inte vet vad man ska göra av pengarna.

Har tänkt och räknat, funderat väldigt mkt hur jag vill göra.

En sak är säker, ligger pengarna kvar på Volvo så går jag back ca 15000/år,  fast jag ser att jag får ränta på pengarna, man blir ”lurad” av sig själv för man inte förstår hur det hänger ihop.

Jag har tänkte lite och vill som det heter inflationsskydda pengarna.

Kvar på Volvo 200 000, utifall, har pengarna inom, 3 dagar

Swedbank ”buffert” 50000kr

Lysa, Mellanrisk 60/40 500000

Lysa ”passiv” 90/10 300000

Sen har jag ca 250000 på Avanza ISK, global, Sverige, tillväxt, ett långtids sparande, och ett till pension. Från lönen går 4000kr i vardera ISK

OM jag nu behöver ha mera pengar än de 200000 på volvo så kan jag då ta lite av Mellan risken? Den är väl mera ”Skyddad” än Passiva hinken.

Om jag gör såhär, hur stor risk har jag tagit. med tanke på hur pengarna är fördelade.

Jag vill ha en låg risk med majoritet av pengarna men ändå tillväxt, kunna ta ut dom utifall. utan att dom minskat i värde.

Resten av pengarna kan man ju satsa lite med då det verkar som att börsen går uppåt på långsikt.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-06-06 klockan 20:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.