Plocka ur pengar från sparkonto eller fonder
Sök:

Plocka ur pengar från sparkonto eller fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Plocka ur pengar från sparkonto eller fonder

Hej,

Ska gifta mig snart och för att betala bröllopet kommer jag behöva ta lite pengar som jag sparat undan tidigare.

Har totalt ca 275 000 sparat, varav 100 i ISK i fonder, 80 000 på ett sparkonto, 80 000 i kapitalförsäkring, samt 15 000 i ett gammal aktie- och fondkonto. Fonderna är blandade global/index fonder.

Låt säga att jag totalt kanske behöver plocka ut 40 000 kr. Varifrån jag lämpligast dessa pengar ifrån? Har inga andra tillgångar i form av boende etc.

Långsiktiga målen efter bröllopet är att skaffa handpenning (ca 400 000) och betala extra på CSN (ca 300 000), om detta spelar någon roll.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hur mycket kostar / budget till bröllopet?  Du har 80K på sparkonto.   Ska ni skapa ett gemensamt bankkonto för att spara handpenning tillsammans?  Då kan resten på ditt sparkonto och din maka sparar lika mycket i gemensamt bankkonto.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Total budget är max 100 000 men vi får 50 000 från våra föräldrar. Dock så har vi kommit överens om att vi betalar allt som det kommer och sedan får en klumpsumma av föräldrarna i efterhand. Så det kan bli att jag behöver ta ut pengar som jag sedan får tillbaka.

  Planen är att vi i slutändan ska ha betalat max 25 000 var. Dock så vill jag ha lite marginal utifall att. Vi har separata sparkonton och kommer nog fortsätta med det bara för smidighetens skull. Dock har vi god insyn i varandras ekonomi.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Viktor
 2. Vit pil

  Eftersom ni är två så handlar det väl om 25 000kr vardera?
  Men visst ska ni så för löpande utgifter själva upp till 100 000kr så är det ju 50 000kr vardera, men du har redan 80 000kr på ett sparkonto, dessa pengar är väl just till för att användas?

  Däremot om du skulle behöva lite mer så skulle jag tagit dom 15 000kr från AF-depån.

  Ett tips sen är att börja kolla på att strukturera upp sparandet i olika tidshorisonten, kolla in Fyra-Hinkar-strategin så kanske du får lite tips för framtida sparande!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-13 klockan 11:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.