Plocka ut rubbet i ISK-sparande utifrån Corona (och förändrad livssituation)?
Sök:

Plocka ut rubbet i ISK-sparande utifrån Corona (och förändrad livssituation)?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Anna

ställde för sedan frågan: Plocka ut rubbet i ISK-sparande utifrån Corona (och förändrad livssituation)?

Hej!
För knappt ett år sedan bestämde jag mig för att flyttamitt depå-fondsparande, ca 175 000 kr, till fonder på ISK-konto. Jag har tyvärr ringa kunskap kring privatekonomi och lyssnade på SEB:s rådgivare. Placerade allt i SEB Hållbarhetsfond Global Index C USD – Lux och SEB Hållbarhetsfond Sverige Index icke utd. Medelhög-hög risknivå.
Jag betalade vinstskatten på ca 27 000 kr i samband m årets deklaration.

Nu har min livssituation hastigt förändrats och jag kommer ev behöva köpa större lgh redan i år eller 2021 varför jag funderar på att sälja av fonderna för att kunna gå in m större insats och att göra det nu, innan börsen ev rasar mer.

Värdet på fonderna har givetvis gått ned betydligt senaste månaderna men ligger fortfarande plus, jämfört med anskaffningsvärdet.

Tänker jag rätt om jag nu säljer av fonderna bit för bit, kommande veckor?

Jag resonerar att det är dumt att sälja av allt samtidigt då jag riskerar att pricka in ett större ras, pga fördröjningen med någon dag. Min plan är att sälja fonder för 10 000 kr dag för dag.

Eller missar jag något basalt här? Tacksam för input!

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Tror du att du kommer behöva pengarna inom ett år ska du sälja. Inte pga corona utan för att din placeringshorisont nu är alldeles för kort för börsen.

Jag hade nog sålt allt på en gång, eller kanske uppdelat på 2-3 gånger på typ samma vecka för att kanske undvika just en sådan risk du pratar om.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Sälj av och behåll kontakterna.

 

Det kan rasa ytterligare 30%.

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    *Behåll kontanterna

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Philip S

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-04 klockan 15:14 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.