Portfolio - feedback
Sök:

Portfolio – feedback

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Natte

ställde för sedan frågan: Portfolio – feedback

23 år, pluggar andra året till arkitekt på universitet och ska påbörja lägga undan CSN för sparande. Jag har delvis en ambition att bli miljonär innan 30 ( läs 7-10 år), och delvis ett driv att börja pensionsspara (ca 50 år). Jag kommer ha ca 5000-6000/månad att spendera i sparande totalt kommande åren medans jag fortfarande är student.

  1. Är det klokt att investera CSN/lånet i aktier/fonder?
  2. Jag är inne på fondrobotar och funderar på vilken som kommer gynna mig mest. Lysa / Opti eller annan?
  3. Jag funderar även på om pensionssparandet ska vara högrisk då det löper över en sådan lång tid?
  4. Jag funderar även på om mitt miljon-sparande ska vara medel-risk?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

  1. Ja, om du kan. Räntan är väldigt förmånlig.
  2. Lysa eftersom de är billigast
  3. Ja, allt sparande över 10-15 år ska vara minst 100% aktier
  4. Om du tänkt ta ut pengarna när du blir 30 så är din sparhorisont 7 år. Rimligtvis en ~50/50 portfölj då. Du kommer dock behöva spara mer än 6k i månaden för att bli miljonär under den tiden. 7% avkastning (snitt för börsen) med 6k i månaden blir 650k. Ditt månadsspar måste vara närmare 10k. Det förutsätter dessutom 100% aktier medan aktiemarknaden kan lika gärna avkasta 2% i snitt under de 7 åren (börskrasch etc.).

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-04 klockan 18:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.